Orhan Gazi

Orhan Gazi, babası Osman Gazi'nin ardından Osmanlı Devleti'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun, babasından sonraki padişahıdır. Orhan Gazi 1281 yılın da doğmuştur.1362 yılın da ise hayatını kaybetmiştir.

22.07.2020-15:56 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-15:54) Orhan Gazi

Söğüt’te doğan Orhan Gazi, babası Osman Gazi'nin Osmanlı Devleti'nde 16.000 kilometre kare bıraktığı yeri padişahlık dönemi sırasın da 95.000 kilometre kare olacak kadar yükseltmiştir ve yerine gelecek padişaha bırakmıştır. Osman Gazi ve Malhun Hatun’un oğlu olan Orhan Gazi halk arasında oldukça beğenilen bir fiziğe de sahiptir. Sarışın, mavi gözlü olmasının yanın da aynı zaman da uzun boylu ve oldukça saygılı bir kişiliğe sahip olması da halk arasın da onun padişahlığını daha da güzel etkilemektedir. Orhan Gazi 1326 yılından 1362 yılına kadar padişahlık yapmıştır. Orhan Bin Osman olarak döneminde tam ismi yer almaktadır. Orhan Gazi bilinmeyen yönleri ile de dikkat çeken bir isimdir.

Orhan Gazi Yenilikleri Nelerdir?

Orhan Gazi padişahlık yaptığı zamanlar da oldukça fazla yenilikler ve düzenlemeler getirmiştir. Bunlardan ilk devlet alanın da olarak, ilk vezir atamaları da gerçekleştirmiş. Kadı ve subaşılar, Orhan Gazi dönemin de görev yapmaya başlamışlardır. Divan örgütünün ve Vakıf sistemini de getirerek düzenlemeler gerçekleştirmiştir. Orhan Gazi askerlik alanın da Osmanlı ordusunu kurarak, yaya ve müsellem ile birlikte düzenli bir Osmanlı ordusu ortaya çıkarmıştır. İlk olarak gerçekleştirdiği donanma çalışmaları ile de aynı zaman da Osmanlı Devleti'ni, askeri alan da güç ve cesaret vermesi ile düşmanlara karşı ürkütücü bir yenilik getirmiştir. Orhan Gazi, ticari ve ekonomik alanın da yeni kanun nağmeler çıkartarak, esnaflar ve kalaycılar, hamamcılar işletmelerin de, ticari ve ekonomi alanın da düzenlemeler getirmiştir. Esnafların üretimlerini ve tüketicilerin alabilmelerini adına yeni ücretler de de düzenlemeler yapmıştır. Esnafları, birliklere ayırarak düzenli bir şekilde çarşı ve pazarları düzenlemiştir. Orhan Gazi bilinmeyen yönleri ile birlikte tarihte anımsanan bir padişahtır.

Orhan Gazi Bilinmeyen Yönleri Nelerdir?

Orhan Gazi Osmanlı Devleti'nde 36 yıl süresince hükümdarlık yapan sultandır. En uzun hükümdarlık yapan padişahlar arasında 3. Sıradadır.

Orhan Gazi Orhan Bey olarak da söylenilmesi ile birlikte birçok kaleye sahiptir. Bu yüzden neredeyse 100 kadar kalesi bulunmaktadır. Sahibi olduğu kaleleri dolaşmak, onları görmek için şehirlerde bir ay kadar kalıp diğer kalesinin bulunduğu şehre giden bir Osmanlı padişahıdır.

Orhan Gazi için söylenenlerden diğer bir bilinmeyen yönü ise bir seyyah tarafından anlatıldığına göre, Orhan Gazi karelerini her daim ziyaret edip hepsinde belirli sürelerle kalan bir padişahtır.

Orhan Gazi salı günleri ve perşembe günleri oruç tutan bir padişahtır. Bu günlerde oruç tutarken aynı zamanda yardıma muhtaç insanlara da yardım edip garibanları sevindirirdi. Orhan Gazi bilinmeyen yönleri ile birlikte, diğer bir yönü ise Mevlana Hazretlerine saygısından dolayı, Mevlana Hazretlerine sevgisinden dolayı başında sikkesi ile birlikte üzerinde beyaz sarık ile dolaşırdı ve bunun ihmal etmemeye özen gösterirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal