II. Mustafa

Mustafa Edirne'de doğmuştur. İyi bir eğitim aldığı bilinmektedir. Babası IV. Mehmet ile beraber Lehistan savaşına gitmiştir. Bir süre sonra babası tahttan indirildikten sonra devlet başa geçmesi için II. Süleyman'ı layık görmüştür.

22.07.2020-15:54 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-15:49) II. Mustafa

Şehzade Mustafa yanında olan babasıyla birlikte padişahların merkez yeri olan Topkapı Sarayı'nda hapsedilmiştir. Süleyman da hayatını kaybettikten sonra devletin başına geçmek için eline fırsat geçmiştir.

Ancak II. Ahmet tercih edilmiştir. Bu padişah da öldükten sonra sıradaki aday oğlu belirtilmiş olsa da yaş olarak en büyük Mustafa olduğu için padişahlığını ilan etmiştir. Kararını açıklarken vezir-i azam ve sadrazamın konuşmasını beklememiştir. Sefere giden son Osmanlı padişahı olarak bilinen II. Mustafa'nın heybetli bir hükümdar olduğu bilinir. Ela gözleri, kızıl sakalları, orta boy ve iri olan vücuduyla dikkat çeken bir padişah olduğu söylenir.

Evlilik ve aile ortamına çok verdiği bilinen padişahın birçok sultanı vardır. Şehsuvar Sultan, Saliha Sultan bunlardan sadece birkaçıdır. Çok iyi eğitimler aldığı söylenir. Özellikle ok atma konusunda ve harp eğitimleri olarak üst kademelere kadar ulaşmıştır.

İkbali gibi mahlaslarla şiirler yazmıştır. Hem kendisi şairdi hem de şairleri severdi. Sohbeti hoş, kararlı, çalışkan, yalandan hoşlanmayan bir padişahtı. Aynı zamanda hattatlık konusunda da dersler alarak iyi bir yere gelmişti.

Saltanat Dönemi

Ordunun Başında Sefere Çıkan Son Padişah: Devletin başına geçtiğinde henüz 31 yaşında olduğu bilinmektedir. Devlet içerisinde kontrolü kendi eline almasıyla saltanat döneminin ilk zamanlarında gerçekleşen önemli olaylara imza attı. Çok milletli olan savaşlar henüz diğer ülkelerde sürdüğü için kendi açısından yönetimi eline aldı. II. Mustafa yıllardır tahta geçme hayaliyle birlikte kafasında kurduğu planları yavaş yavaş hayata geçirmeye başladı. Sakız Adası öncesinde Venediklilerin eline düşmüştü.

Ancak geri alınmıştır. Ordunun hazırlıklarını tamamlayarak Avusturya üzerine sefere çıkmıştır. İlk olarak Lippa sonrasında ise Avusturya savaşı kazanılmıştır.  Lugoş'un alınması II. Mustafa'nın Gazi lakabını almasını sağlamıştır.  Edirne'den İstanbul'a dönen padişah,  bu şehirlerdeki 1500 bostancısına emir vererek çalışmaları tamamladı.

Üçüncü kez Avusturya karşısına çıkan Osmanlı Devleti bu savaşta mağlup olmuştur. Bu savaşta yüzerek karşı tarafa geçen kişiler kurtulmuştur. Büyük kayıplar veren Osmanlı Devleti ordunun yarısından çoğunu kaybetmiştir.

Hayatın Son Dönemleri

Ordunun Başında Sefere Çıkan Son Padişah: Karlofça Barış Antlaşması yapılarak yıllardır devam eden savaşın sona erdiğini söyleyebiliriz. Yapılan savaşlarda alınan başarısızlıklar ve kaybedilen topraklar yüzünden halk isyan etmeye başladı. Padişahın otoritesi sarsılarak halkın güveni azaldı. Tarihte Edirne Vakası olarak bilinen bu olayda İstanbul'dan Edirne'ye istek ve arzuları belli eden yazılar gitmeye başladı.

Ancak şeyhülislâm bu yazıyı padişaha ulaştırmadı. Sonrasında II. Mustafa tahttan çekildi. Ordunun başında sefere giden son padişah olarak tarih sayfalarında yerini aldı. Sekiz sene hükümdarlık ve padişahlık yapan II. Mustafa Edirne'de hayatını kaybetmiştir. Valide Turhan Sultan Türbesi civarında bir yere defnedilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal