2. Murad

II. Murat 6. Osmanlı padişahıdır. Koca Murat olarak da bilinmektedir. Amasya'da 1404 yılın da doğmuş, Edirne'de 1451 yılın da Şubat ayın da hayatını kaybetmiştir.

21.07.2020-12:06 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-12:02) 2. Murad

Çelebi Mehmet’in, av sırasın da at üzerinden düşüp hayatını kaybetmesiyle birlikte, II. Murat 6. Osmanlı padişahı olarak tahta oturmuştur. II. Murat saltanatı babasının hayatını kaybetmesinden sonra şehzadeler arasında ki tahta çıkma savaşı, saltanat davaları ile 3 yıl kadar bir süre boyunca sürmüş ve bu da Osmanlı devleti içerisin de bir bunalım yaşanmasına sebep olmuştur. II. Murat, 30 yıl süren bir saltanat sürdürmüştür. Henüz 47 yaşındayken de hayatını kaybetmiştir. II. Murat, Anadolu'nun kültür merkezi olan Amasya'da din ve yazarlık üzerine eğitimler alıp, yine burada eğitimler verilmesini sağlayan bir padişahtır. Börklüce de çıkarılan ayaklanmaları bastırma da görev almış bir padişahtır. 1418 yılın da Samsun'u almıştır. Çandaroğullarından, Samsun'a alması ile birlikte adını duyurmuştur. Yine II. Murat, Mustafa isyanın da da görevi almış ve bu isyanın bastırılmasında da büyük rol oynamıştır. 1422 ve 1423 yılların da İstanbul'u muhasara ederken orayı da yeniden almıştır. Germiyan Beyliği'nin, Osmanlılara katılması ile birlikte Venedik’te de zaferler kazanmıştır. II. Murat, küçük yaştaki oğlunu tahta çıkartmıştır. II. Murat'ın 6 tane erkek çocuğu, 4 tane de kız çocuk sahibidir. 2.Murad Bilinmeyen Yönleri ise çoğu tarih sever için merak konusu olmaktadır.

2.Murad Bilinmeyen Yönleri Nelerdir?

  • Murat müziğe şiire oldukça önem veren ve ilgilenen bir padişahtır. Çocuklarını da bu ilgisiyle yakından ilgilendirip, onların da müzik ve şiirden zevk alan bireyler olması için uğraşmıştır. Aynı zaman da II. Murat Osmanlı padişahları arasın da sanatçılara, sanata fazlasıyla önem veren ve bu yönüyle de dikkat çeken bir padişahtır.
  • Murat çoğu zaman sanatçıları, şairleri, ozanları bir araya toplayıp, yemekler yedirip, yine bu konu hakkın da onlardan dinletiler alan bir padişahtır.
  • Murad Bilinmeyen Yönleri, arasında ne kadar yardımsever, merhametli bir insan olduğu da kaynaklarda yine yer almaktadır. Yardım etmeyi seven, gariplerin yüzünü güldürmeyi seven bir padişahtır. Giydirmeyi, yedirmeyi ve çoğu zaman hediyeler dağıtmayı seven bir padişahtır. Bunları gösteriş olarak değil gizleyerek yapan bir padişahtır ve bu yüzden halk arasında da yine sevilen, saygı duyulan bu özelliği de fazlası ile bilinen bir padişahtır.
  • Murat'ın en önemli özelliklerinden bir tanesi ise çoğu kaynakta ve çoğu insan tarafından onun bilgin bir padişah olarak bilinmesi de bilinmeyen bir yönüdür. Padişah-ı hâkim, ismini alması yani Bilge bir padişah olarak anılmasının sebeplerinden En önemlisi ise olgunluk göstererek oğlu Mehmed'e tahtını kendiliğinden bırakan bir padişahtır. Osmanlı padişahları arasında tahttan kendiliğinden inip oğlunu yerine geçiren tek padişahtır ve bu olgunluğu ve bu gösterdiği tavır ile birlikte de onun çoğu yerde padişah-ı hâkim olarak nam salmasına da sebep olmuştur.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal