Anadolu'nun İlk Manastırlarından Vazelon Manastırı’nın Restorasyonu Ertelendi

Anadolu'nun ilk manastırlarından biri olarak bilinen Vazelon Manastırı'nın restorasyonu başka bahara kaldı. Manastırın restorasyonu için ayrılan bütçenin Sümela Manastırı'na aktarıldığı ortaya çıktı.

16.10.2020-09:56 - (Son Güncelleme: 16.10.2020-09:54) Anadolu'nun İlk Manastırlarından Vazelon Manastırı’nın Restorasyonu Ertelendi

Anadolu'nun ilk manastırlarından olarak bilinen Trabzon’un Maçka ilçesindeki Vazelon Manastırı'nın restorasyonu ertelendi. Vazelon projesinin bütçesinin Sümela Manastırı'na aktarıldığı ortaya çıktı. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan ancak ulaşımın güçlükle sağlandığı Vazelon Manastırı’nda beklenen restorasyon projesi başka bahara kalırken, restorasyon projesi yerine yol güzergahının iyileştirilmesi ve çevre düzenlemesi için çalışma gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin turizm noktasında önemli eserlere ev sahipliği yapan Trabzon’un Maçka ilçesinde, Anadolu'nun ilk manastırları arasında bilinen Vazelon Manastırı’nda başlaması planlanan restorasyon projesi Sümela Manastırı engeline takıldı.

Vazelon Manastırı'nın ilk kurucusu ve yapım tarihi bilinmeyen ancak MS 270 ve 317 tarihleri arasında kurulduğu belirtiliyor.

100 SENEDİR ÇALIŞMA YAPILMIYOR

Yaklaşık 100 senedir hiçbir çalışmanın yapılmadığı manastır için hazırlanan proje maliyetinin yüksek olması sebebiyle bu ödeneğin restorasyon çalışmaları süren Sümela Manastırı’na aktarılmasına karar verilirken, definecilerin ve misafirlerinin hışmına uğramaktan kurtulamayan Vazelon Manastırı’nın restorasyon projesi başka bahara kaldı.

Yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gören manastırın ulaşımı güçlükle sağlanıyor. Restorasyon projesinin iptalinin ardından yetkililer Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na (DOKA) bir proje sunmaya hazırlanıyor.

Manastırın birinci katına merdivenle çıkılan ve buradan da küçük bir hole ulaşılan manastıra daha kolay ulaşım sağlanması için yol güzergahının iyileştirilmesi ve çevre düzenlemesi için proje tasarlanıp çalışma gerçekleştirilecek. Orman içi patika yoldan yürüyerek Vazelon Manastırı’na ulaşmak isteyen turistler bu proje ile yol engeline takılmadan manastıra ziyaret gerçekleştirebilecek.

2011'de manastırın yakınlarına kadar araçlarla gelerek patika yoldan yürüyerek manastıra ulaşan Fener Rum Patriği Bartholomeos, beraberindeki din adamları bakımsızlıktan harabeye dönen manastırda incelemelerde bulunarak mum yakıp, dualar etmişti.

Tarihi hakkında çok az bilginin bulunduğu Vazelon Manastırı 4. kattan oluşurken, en üst kısmına inşa edilen kilisenin duvarlarında günümüze ulaşan freskler yer alıyor. Çoğu tahrip edilmiş durumda olan fresklerin üzerlerine bazı vatandaşlar tarafından aşk ilanları yazılarak resimler çizildiği gözlenirken, kurşun delikleri de dikkat çekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal