Ahşaptan Sanat Yapıyor

Ahşap işçiliğini gelecek kuşaklara öğretmeyi hedefleyen Ömer Erdoğan, Birbirinden güzel eserleriyle adeta ahşaba hayat veriyor.

07.07.2020-11:46 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-11:43) Ahşaptan Sanat Yapıyor

UNESCO'ya ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ adayı olarak gösterilen Ömer Erdoğan, ahşaptan bin bir çeşit el emeği göz nuru ürün yapıyor.

Ahşap işçiliğini gelecek kuşaklara öğretmeyi hedefleyen Ömer Erdoğan, memleketi Mardin'de babasının yanında mobilyacılık yapıyordu daha sonra da Adana'ya gelerek hobi olarak ahşap oymacılığı sanatıyla ilgilendi.  

Birbirinden güzel eserleriyle adeta ahşaba hayat veren Erdoğan, 2016 yılında da Adana Valiliği tarafından UNESCO'ya ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ adayı olarak da gösterildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Ahşap İşçiliği Sanatçısı’ unvanını da verdiği Ömer Erdoğan, “Geleneksel el sanatları icra ederek Adana’ya gelen yerli ve yabancı turistlere hitap ediyoruz. Atölyemizde de yaptığımız ürünleri hem sergiliyor hem de öğrenmek isteyen kişilere meslek bizde kalmasın diye öğretiyoruz. Genelde ahşap oyma ve sedef kakmacılığı çalışmaları yapıyorum. Çok küçük yaşlarda ben bu mesleğe girdim. 40 yıldır bu ağacın içerisindeyim” dedi.

"AHŞAP İŞÇİLİĞİ ZOR BİR MESLEK"

Adana'da tarihi Kazancılar Çarşısı'nda kurduğu atölyeyle, unutulmaya yüz tutan sanatını kursiyerlere öğreterek yaşatmaya çalışan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

 “6 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Ahşap İşçiliği Sanatçısı’ unvanı verildi. Şimdilerde de Adana Geleneksel El Sanatları Kültür ve Turizm Dernek başkanlığını yapıyorum. Birçok sanatçının yaptığı işleri tanıtabilmesi adına genel olarak sergiler, etkinliklerde yardımcı oluyoruz. 2016 yılında da Adana Valiliği tarafından UNESCO'ya ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ adayı olarak gösterildim. Şu anda da adaylık sürecimiz devam ediyor. Neye göre belirleniyor bilmiyorum ama UNESCO çok önemli bir kurum. Öyle hemen kabul etmezler tabi. Belli zamanlar istiyor. ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ unvanını kim almak istemez ki. Allah bize ömür verdiği sürece mesleğimizi icra edip insanlara aktarmaya devam edeceğiz.”

Bu sanatın unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyen Ömer Erdoğan, “Ahşap işçiliği çok zor bir meslek. Halk Eğitim Merkezleri’nde dersler veriliyor. Bana göre 5-6 aylık eğitimler çok zayıf. Bu mesleklerde eğitim alıp usta çırak ilişkisiyle meslek öğrenmek isteyenlere en az 2-3 dönem eğitim verilmeli. Kişi, 2-3 dönem sonra mesleğin yüzde 80’ini öğrenmiş olur gerisi de artık onun içerisindeki yetenekle gelişir. Ağır ve sabır gerektiren bir meslektir. Çok isteyen var ama zamanlamalar uyuşmuyor. Benim tercihim daha genç nesiller. 14 yaşından sonra gelse ben o kişiye 1 yılda çok rahat aktarabilirim. Emekliliği yaklaşmış kişiler geliyor ama onlarda bana göre uyumsuz. Geleneksele bağlı çalışmıyor ve daha basit olduğu için modern ürünler yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal