Kripto Paralardan Sonra 2022 Yılının Yükselen Trendi: NFT Değer Kazanmaya Neden Devam Edecek?

2021 yılında patlama kaydeden NFT’ler, şüphesiz ki toplumun da ilgisini üzerinde topladı. Peki, 2022 yılında bizleri NFT dünyasında ne gibi gelişmeler bekliyor?

17.01.2022-12:19 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-12:19)

Geçtiğimiz yıl büyük bir patlama kaydeden NFT'lerin açılımı Non Fungible Token'dir. Türkçe karşılığı ise 'Değiştirilemeyen Token' ya da 'Değişmesi mümkün olmayan para' biçiminde de Türkçeye tercüme edilebilir. NFT'ler 2014 yılından bu yana piyasa içerisinde yer alıyor. Bununla birlikte geçen yıla kadar popülerlikleri gerçekten de olağanüstü bir boyuta ulaşmış durumda. Ani bir şekilde gerçekleşen atılım ile beraber kripto ilk kez sanat, oyun, müzik ve diğer birçok alanda yayıldı. Bugün bu piyasa içerisinde milyarlarca dolarlık sermayeler NFT projelerine akıtılıyor. Peki, NFT için 2022 tahminleri ne yönde şekillenecek? İşte sizler için bu konu hakkında sizler için hazırladığımız içerik.

BLOCKCHAİN OYUNLARI

Blok zinciri tabanlı oyunlar NFT'ler için vurucu bir kullanım örneği olarak ön planda yer alacak. Bu yıl birden fazla Blockchain oyun projesinin işlem hacmi 1 milyar doları aşmış durumda. Forte io tarafından hazırlanan bir rapora göre sadece 2021 yılında milyonlarca insan Blockchain tabanlı oyunlar içerisinde yer alıp bu oyunları deneyimledi. Bu sektör, önümüzdeki yıllarda da blok zinciri benimsenmesinin önemli bir itici gücü olarak kabul edilmektedir.

NFT'lerin söz konusu bu benimsenmede önemli bir rol oynayacağına yönelik düşünceler hakim. Bunun nedeniyse P2E'nin ortaya çıkışı bizlere bir şey gösterdiyse o da sanal ve gerçek ekonomiler arasında bulunan çizginin hiç olmadığı kadar ince olduğudur. Ve yakın bir zamanda bu çizgi de tamamen ortadan kalkabilir. Axie Infinity, Yield Guild Games, Zed Run ve diğer pek çokları gibi birçok proje Metaverse'de para kazanmanın mümkün olduğunu gösterdi. P2E için fırsatlar genişlemeyi sürdürdükçe daha fazla insan çevrimiçi oyun ortamlarında vakit geçirmeye başlayacak. Bu eğilim devam ettikçe NFT'ler sanal ekonomiyi fiziksel dünyaya bağlamada kilit bir rol üstlenecek.

Nft

Değer oluşturmak ve elde tutmak için herhangi bir fırsat mümkünse NFT'ler için bir fırsat da vardır. Şu anda bu değer çoğunlukla silahlar, uzay gemileri, karakter kıyafetleri gibi sanal nesneler ve avatarlar ile birlikte ilişkilendiriliyor. Fakat gelecekte bu alan oyun NFT'leri kimliğinde, zincirler arası değerde ve çok daha fazlasında önemli bir rolde yer alacak.

YATIRIM TÜRLERİ

NFT'ler yeni yatırım türleri içerisinde önemli bir rol oynamaya aday olarak gösteriliyor. Bitcoin'in ortaya çıkışından bu zamana dek insanlar merkezsiz teknolojiye dayalı yeni finansal sistemler oluşturmada büyük adımlar atmak için blok zinciri teknolojisinden faydalandı. Bu durum pek çok açıdan gerçekten de devrim niteliği taşımıştır. İnsanlar servet oluşturma fırsatlarını elde etti. Banka hesabı olmayan birçok kişi ilk kez finansal hizmetlere kavuştu. Bununla birlikte ilerlemeye rağmen Blockchain dünyasında yatırım kapıları hala bulunmakta.

ICO'lar, IEO'lar ve STO'lar gibi kripto tabanlı fon toplama yöntemlerinin başlangıç maliyetleri bir hayli yüksektir. Bu da pek çok projenin ihtiyaç duymuş olduğu sermayeye ulaşmasının önüne geçmekte. Geleneksel token artışları ile ilgili yasal ve lojistik zorluklar sebebiyle pek çok proje risk sermayesi yolunu seçmeyi tercih ediyor.

Bununla alakalı sorun ortalama bir insanın bir dizi yüksek büyüme fırsatına erişiminin önüne geçilmesidir. Fakat NFT'ler daha fazla insanın daha iyi yatırım fırsatlarına erişmesine imkan verebilir. Yeni başlayanlara finansman için yeni bir yol gösterebilir. GamesPad'in ilk NFT teklifi (INO) gibi yeni tür fon yaratma yöntemleri, sermaye artırımı için verimli ve düşük maliyetli bir yol oluşturur.

NFT

BÜYÜK OYUNCULAR NFT PİYASASINA DAHİL OLACAK

Dev şirketler NFT'lerin geleceğinde büyük bir rol oynayacaktır. Önümüzdeki yıl bu teknoloji ana akım haline geldikçe NFT pazar büyümesinin süreceği tahmin ediliyor. Prada, LVMH, Adidas, Puma ve çok daha fazlası dahil olmak üzere pek çok üst düzey marka bu alana girmeye devam ediyor. Web3 alanına daha fazla şirket girdikçe de NFT'ler büyük markalar arasında yeni tür ortaklıkların önünü açacaktır.

Bu iş birlikleri hem sanal hem de fiziksel ürünlere yayılarak yer alacak. Örneğin, giyim markaları müşterilerine Metaverse'de giyilmek üzere hem fiziksel hem de sanal giyilebilir ürünlerin imkanını verebilir. Sonuç olarak bu tür ortaklıkların Blockchain oyunlarını ve diğer Metaverse deneyimlerinin büyümesini destekleyeceği yönünde inanışlar bulunuyor.

2022 YILINDA NFT PİYASASINI NE BEKLİYOR?

Decentraland ile The Sandbox gibi geniş imkan sunan platformların artış gösteren popülaritesi ile insanların sanal alanlar içerisinde yaşayabileceği deneyim çeşitliliği de artmakta. Metaverse Blockchain tabanlı oyun oynamanın da ötesinde sosyal, iş ve yaratıcı ortamlara doğru genişleme devam etmekte. Tüm bunlara sonuç olarak NFT'ler 2022 yılında güçlenerek büyümesine devam edecektir. Bunun yanı sıra NFT teknolojisinin kullanım durumlar gelişmesi sürdükçe en şüpheli eleştirmenlerin dahi önümüzdeki dönem içerisinde birkaç NFT'ye sahip oldukları ortaya çıkabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal