Türkiye'nin Yerli Üretim Hamlesi Etkisini Gösterdi: Sektör Piyasasını Ele Geçirdiler!

Yükselen kurlar nedeniyle giriş ve orta segmentte yer alan yerli üretim telefonlara ilgi oldukça arttı. Yerli üretim hamlesi sayesinde üretilen modeller sektörün yüzde 60’ına hakim olduğunu ortaya koydu.

15.01.2022-13:23 - (Son Güncelleme: 15.01.2022-13:34) Türkiye'nin Yerli Üretim Hamlesi Etkisini Gösterdi: Sektör Piyasasını Ele Geçirdiler!

Yerli üretim hamlesi kapsamında üretilen modeller, cep telefonu sektöründe yüzde 60’lık bir bölüme hakim oldu. Bununla birlikte birçok telefonda Türkiye’de montajlandı ve Türkiye’de üretildi ibaresi de yer alıyor.

Türkiye’nin ürettiği yerli cep telefonlarına talep oldukça arttı. Milliyet’te yer alan habere göre, ülke genelinde 11-12 milyon adet cep telefonu satışı yapılıyor. Bir ayda ortalama olarak 1 milyon adet telefon satılıyor, bu telefonlardan çoğunun ise giriş ve orta segment grubundaki telefonlar oluşturuyor. Yerli üretim cep telefonları da bu segmentte yer alıyor. Açıklanan son rakamlara göre sektörün yüzde 60’ını yerli üretim telefonlarını oluşturduğu ortaya koydu. 

KUR NASIL ETKİLEDİ

Türkiye, 2020 yılı aralık ayında yerli üretim hamlesini başlatmıştı. 2021 yılının ocak ayında Samsung, Xiaomi, Oppo, TCL, Tecno Mobile, Vivo, realme ve Omix tesis kurarak üretim yapmaya başlayacaklarını duyurmuştu. Yerli üretim hamlesi kapsamında üretilen modeller, cep telefonu sektöründe yüzde 60’lık bir bölüme hakim oldu. Bununla birlikte birçok telefonda Türkiye’de montajlandı ve Türkiye’de üretildi ibaresi de yer alıyor. Giriş ve orta segmentte yer alan yerli üretim telefon fiyatları yüzde 50 düşüş yaşamış ancak kurlardaki artış sonrası fiyatlarını artırmak zorunda kalmıştı. 

YATIRIM ZAYİ OLMASIN

Yerli üretim telefonlarının piyasanın yüzde 60’ına hakim olması konusunda açıklama yapan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, ‘Cep telefonu üretim yatırımlarının artması, teşvik edilmesi gelecek açısından çok önemli. İstihdama da olumlu katkısı var. 2020'de ithalatı baskılamaya yönelik bir girişimle 200 doların altında ithal edilen cep telefonlarına gözetim belgesi mecburiyeti getirildi. Gözetim belgesine takılmamak için firmalar fizibilite yaptı ve ülkemizde yatırıma karar verdiler.


Ancak kur artışları sonrasında bu avantaj ortadan kalktı. Artan fiyatlarla yüzde 50'lik ÖTV dilimine girmeye başladılar. Burada üretmek avantajlı olmamaya başladı. Bu nedenle hükümetin bir an önce önlem alması gerekiyor. Hızlı düzenleme yapılmalı. Büyük firmalar önemli yatırımlar yapıp ciddi oranda istihdam sağlıyorlar. Bunun korunması gerekiyor. Yatırımların zayi olmasını engellemeliyiz. Yüzde 60'lık pazar yok olmamalı’ değerlendirmelerinde bulundu. 

YERLİ ÜRETİM HAMLESİYLE 10 BİNE YAKIN İSTİHDAM

Türkiye’nin başlattığı yerli üretim hamlesiyle birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlandı. İstihdamla birlikte üretimde, mavi yakaya 85 oranında çalışma sağlarken yüzde 15 oranında ise beyaz yakaya iş imkanı sunuyor. Öte yandan meslek lisesi mezunları da bu konu avantajlı hale geldi. Üretim kapsamında en çok montaj elemanı aranıyor, sevkiyat, kalite kontrol, lojistik, teknik ve test mühendisi alanları için istihdam açıldı. 

HANGİ MODELLER TESİSTE ÜRETİLİYOR?

Yerli üretim telefonlarında giriş ve orta segment gurubunda yer alıyor. 2021 yılının ocak ayında kurulan tesiste Xiaomi Redmi 9T, 9C, Note 10S, Oppo, Reno ve A serisi üretiliyor. Tesiste, 15, A15s, Reno5Lite, A74 modelleri, Vivo'nun Y21s, Y53s'i modelleri ve TCL’nin 20 SE, 20 E ve L7 modellerini Türkiye’de üretiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal