Kozan Barajı’nın Suyunun Çekilmesi Adana’da Tarihi Kalıntıları Gün Yüzüne Çıkardı

Yaşanan küresel ısınma sonucunda ülkemizde birçok barajda sularda çekilme görülmeye başlandı. Adana’da bulunan Kozan Barajı’nın sularının çekilmesi sonucunda tarihi kalıntılar ortaya çıktı.

06.11.2021-13:41 - (Son Güncelleme: 06.11.2021-16:58)

Küresel ısınma izleri her geçen yıl artmaya başladı. Son olarak Adana’ya bağlı Kozan Barajı’nda sular çekilmeye başlandığı gözlemlendi. 

KOZAN BARAJI SULARI ÇEKİLDİ TARİHİ KALINTILAR ORTAYA ÇIKTI

Kozan Barajı’nın sularının çekilmesi tarihi kalıntıların ortaya çıkmasına neden oldu. Kuraklık nedeniyle yaşanan su çekilmesi Bizans dönemi kalıntılarının ortaya çıkmasına neden oldu. Yıllar sonra ortaya çıkan tarihi kalıntılar drone ile havadan görüntülendi. Sular altından çıkan Roma ve Bizans dönemine ait Kara Kilise ve kilise görevlilerine ait evler, vatandaşların ilgi odağı oldu.

Kozan Barajı

ADANA’DA KARA KİLİSE ORTAYA ÇIKTI

Ortaya çıkan kalıntıları incelemek için bölgeye geldiğini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu Sefa Aktaş, gördükleri karşısında çok etkilendiğini belirterek “1967 yılında yapımı başlanan ve 1973 yılında yapımı tamamlanan bir baraj burası. Kilgen çayı olduğu için burada bir köprü inşa edilmiş. Barajın yüzde 60 civarında kuraklık nedeni ile suların çekilmesi sonucu Kara Kilise gün yüzüne çıkmış. Bu kilisenin Ferhatlı Kilisesi ve Karasis Kalesi'ne hizmet eden bir yapı olduğunu düşünüyorum. Kilisenin etrafında bulunan ortaya çıkan evlerin rahiplere ait evler olduğunu düşüyorum. Burası bir yerleşim yerinden ziyade kilise ve çalışanlarına ait yapılar olduğunu düşündürmekte. Burada yerleşim evler yaşamlar genelde dağların eteklerinde olmuş ama burası yumuşak zemin üzerinde kalan bir yer. Tarihimizin geçmişe ışık tutması bu yapıların ortaya çıkması güzel. Geçmişteki yaşanmışlığa ayna olacaktır’ açıklamasında bulundu.

Adana Kozan Barajı 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal