Koruyucu aile nedir? Koruyucu aile modelleri nelerdir? Koruyucu aile maaşı ne kadardır? Koruyucu aile olma şartları

Koruyu aile olarak başka ailelerin çocuklarına bakabilirsiniz. Geçici süreliğine bakacağınız bir çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için koruyucu aile olarak gönüllü ya da ücretli olarak çocuklara bakabilirsiniz. Koruyucu aile olmak için hangi şartların gerekli olduğu ise merak edilen konulardan bir tanesidir. İşte koruyucu aile olmak için gereken şartlar…

16.06.2022-11:48 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-11:48) Koruyucu aile nedir? Koruyucu aile modelleri nelerdir? Koruyucu aile maaşı ne kadardır? Koruyucu aile olma şartları

Çocukların daha iyi şartlarda yaşamını sürdürmesi için durumu olmayan ailelerin geçici bir süre bakımını üstlenmeleri durumuna koruyucu aile denilmektedir. Burada çocukların daha iyi şartlarda büyümesi amaçlanmaktadır. Koruyucu aileler ücretli olarak çalışabildikleri gibi gönüllü olarak da hizmet verebilmektedir. Ayrıca koruyucu aile olan kişiler evlat edinme hakkına da sahiptir. Koruyucu aile olmak için bazı şartlarında sağlanması gerekmektedir. Bu yazımızda koruyucu aile olmak için istenen tüm bilgileri paylaştık.

Koruyucu aile olma şartları nelerdir?

Koruyucu aile olmak isteyen kişilerde bazı şartlar aranmaktadır. Bu kişilerden istenen şartlar şu şekildedir:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

 Sürekli Türkiye'de ikamet etmek

25-65 yaşları arasında olmak

Sürekli olarak bir yerde çalışmak veya düzenli bir gelire sahip olmak

En az ilkokul mezunu olmak

Evlat edinilecek olan çocuğun öz anne ve babası olmamak

Bununla birlikte koruyucu aile olacak kişilerin hoşgörülü, sabırlı, güvenli ve şefkatli olması ve çocuklara güzel bir aile ortamı sunması gerekmektedir. Koruyucu aile olan kişiler çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak ve sevgisi ile ona güzel bir hayat sunması gerekmektedir. Bakanlık tarafından belirlenen şartların yanından kişilerin manevi olarak da uygun olması gerekmektedir.

Koruyucu Aile Nedir

Koruyucu aile maaşı ne kadardır?

Koruyucu aile olan kişiler gönüllü olarak çalışabildikleri gibi ücretli olarak da çalışabilmektedir. Ücretli koruyucu ailelerin ne kadar maaş aldığı ise merak edilmektedir. Alınacak olan maaş çocukların yaş gruplarına göre değişiklik göstermektedir. Bu noktada hangi yaş gurubunda ne kadar ödeme yapıldığını sizler için araştırdık. Koruyucu aile ücretleri şu şekildedir:

0-3 Yaş: 923 TL

4-5 Yaş: 1.384 TL

1.-4. ve sınıflar ve 5.-8 sınıflar (6-14 Yaş, İlköğretim): 1.589 TL- 1.639 TL

15-18 Yaş (Lise ve Dengi): 1785 TL

19 Yaş+ (Yüksek Öğrenim): 2021 TL

Koruyucu ailelerin aldıkları bu ücretler içerisinde devlet tarafından çocuklara verilen harçlıklar da dahildir. Liseye kadar bu kişiler için ekstra bir para verilmemektedir. Fakat yüksek öğrenim yani üniversite eğitimi alacak olan kişiler için ayrı bir hesapta ödeme yapılmaktadır.

Koruyucu aile çocuğa kaç yaşına kadar bakar?

Koruyucu aile olan kişiler bakımını üstlendikleri çocuklara 18 yaşına kadar bakabilmektedir. 18 yaşından sonra isteyen kişiler çocuklara bakabilmek hakkında sahiptir. Ancak çocukların ve ailenin bu durumu istememesi durumundan devam edilmeme hakkı da bulunmaktadır. Bu karar çocuk ile ortak olarak alınmaktadır.

Koruyucu Aile Şartları Nelerdir

Koruyucu aile çocuğu seçebilir mi?

Evet koruyucu aileler istedikleri çocuğa bakabilirler. Fakat kişilerin çocukların yaşı eğitim durumu gibi kriterler devlet tarafından seçilmektedir. Bu kriterlere göre kişiler bakanlığın kendilerine sundukları kişiler arasından bir seçim yapma hakkına sahiptirler. İstedikleri çocukları alma hakları bulunmaktadır.

Koruyucu aile maaşı ayın kaçında yatar?

Koruyucu aile olan ve maaş alan kişiler ödemeleri düzenli bir şekilde almaktadır. BU ödemeler her ayın 7sinde yapılmaktadır. Resmi olarak bakımı üstlenilen her çocuk için bakılan süre boyunca bu ödeme yapılır.

Koruyucu aile bakım modelleri nelerdir?

Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı tarafından belirlenen koruyucu aile modelleri yer almaktadır. Bu modeller şu şekildedir:

Akraba veya Yakın Çevre Koruyucu Aile Modeli: Burada kan bağı bulunan ve sürekli görüşülen çocukların bakımlarının üstlenildiği bir koruyucu aile türüdür. Burada anne baba eğitimi olan çocuklar yer almaktadır.

Geçici Koruyucu Aile Modeli: Burada acil durumlarda çocuklara birkaç gün veya bir kaç ay bakılmaktadır.

Süreli Koruyucu Aile Modeli: Bu model öz ailesinin yanında dönemeyecek olan ya da uzun bir süre dönemeyecek olan çocuklar için uygulanan bir modeldir. Koruyucu Aile Birinci Kademe Eğitimini alan kişiler uzun süreli koruyucu aile olabilmektedir.

Uzmanlaşmış Koruyucu Aile Modeli: Özel zorluk ve ihtiyacı olan çocukların bakımını üstlenen onlara yardım eden ve lisans eğitimi olan kişilere verilen koruyucu aile modelidir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal