Kolon Kanserli Hasta Kaç Yıl Yaşar?

Kolon kanseri, son yıllarda artış gösteren ve kalın bağırsağın olduğu yerde ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Erken bir zaman dilimi içinde teşhis edilmesi durumunda her zaman yaşam şansı çok yüksektir. Hastalığa dair merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde.

13.06.2020-16:16 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-16:14) Kolon Kanserli Hasta Kaç Yıl Yaşar?

Kolon Kanseri Nedir?

Kolon kanseri, birçok kişi tarafından kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen, bu bölgede ortaya çıkan, yani sindirim sisteminin en dip alanındaki yerde gelişen bir hastalıktır. Son yıllarda oldukça yaygın bir hale gelmiştir.

Kolon Kanserli Hasta Ömrü Ne Kadardır?

Kolon kanserli hasta kaç yıl yaşar: Hastanın durumu ve özellikle kaçıncı evrede olduğuna göre değişir. Dereceler baz alındığı zaman şunlardan bahsetmek lazım;

  • Kolon kanseri ilk aşama olarak bilinen dönem içinde hemen tespit edilirse bu durum hastalar için çok büyük bir şanstır. Son derece başarılı bir operasyon söz konusu olursa hasta tamamen iyileşir. Hastaların önemli bir bölümü bu süreç içinde eski sağlıklarına kavuşur.
  • Kolon kanserli hasta yaşam süresi ikinci evrede olduğu gibi daha farklıdır. Yine cerrahi bir mücadele söz konusu olur ve kanserli hücrelerin tümü kısa sürede çıkarılır. Bunun ardından hastanın dikkatli olması durumunda uzun yaşaması mümkündür. Dörtte üçlük bir kesim, beş yıl sonra bile hayatta olacaktır. Yani tam iyileşme şansı vardır.
  • Üçüncü evrede hastalık, özellikle lenf nodu olarak bilinen yerlere yayılmıştır. Buna rağmen her daim tam iyileşme umudu vardır. Hastaların bu aşamada yarısı 3 seneden daha fazla yaşar.
  • Kolon kanserli hastalarının son evrede olduğu bir süreçte yüzde beşlik bir kısmın beş sene ve üstünde yaşadığını hemen söyleyelim.

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kolon kanseri belirtileri şöyledir,

  • Hiçbir şekilde açıklanamayan bir kilo kayı görülür.
  • Hem halsizlik hem de zayıflık kendisini gösteren belirtilerin içinde öne çıkar.
  • Bunun yanı sıra kabızlık ya da ishal dikkat çeker.
  • Dışkılama konusunda bir farklılık söz konusudur.
  • Gaz, ağrı ve kramplar görülür.
  • Tuvalete çıkılmasına rağmen tam olarak boşaltmama hissi de bunların tümüne eşlik eder.

Kolon Kanseri Neden Olur?

Kolon kanserli hasta kaç yıl yaşar: Kolon kanserine yakalanmış olan bir hasta ilk aşamada olursa bu rahatsızlıktan ömür boyu kurtulur. Kolon kanseri nedenleri arasına genetik faktörler vardır. Buna ailesel yatkınlık adı verilir. Zaman zaman kalın bağırsak içindeki poliplerin de buna neden olduğunu hemen ifade edelim. Aynı zamanda beslenmenin kötü olması bu hastalığın ortay çıkmasının en büyük nedenleri içinde bulunur. Özellikle lifli olarak bilinen yiyeceklerin çok sık bir biçimde tüketilmesi şarttır. Son olarak yaş faktöründen de bahsedelim. 50 ve 60'lı yaşlar genellikle büyük bir risk içerir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal