Kimyager ne demek? Kimyager ne iş yapar? Kimyager olmak için gerekenler

Kimya biliminin önemli kavramlarından biri olan kimyager tanımı gündeme geldi. Maddelerin kimyasal boyutlarını inceleyen kişiler olan kimyagerlerin iş tanımı merak konusu oldu. Kimyagerler ne iş yapar? Kimyager olmak için ne yapmak gerekir? Gibi sorular sık sık internette araştırılmaktadır. Peki, kimyager nedir? İşte yanıtı…

26.06.2022-22:11 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-22:11) Kimyager ne demek? Kimyager ne iş yapar? Kimyager olmak için gerekenler

Kimya bilimi alanında iyi derecede eğitim almış, maddelerin atomlarını ve moleküllerini inceleyen kişilere kimyager denir. Maddelerin kimyasal özelliklerini ve molekül yapılarını laboratuvarlarda inceleyen kişiler kimyagerlerdir. Kimyagerler, araştırmaya meraklı bilim insanlarıdır. 

Kimyager ne iş yapmaktadır?

Kimyagerler giyimden eczacılığa, gıda sektöründen boya sektörüne kadar her alanda kendini gösterir. 

Kimyagerler, maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini analiz ederek yapılarını inceler. Araştırmaları sonucunda elde ettikleri bilimsel verileri raporlar. Laboratuvarlarda kullandıkları cihazların temizliği ve güvenliğini kimyagerler sağlar. Sanayi sektöründe her alanda kimyagerler görev almaktadır. 

Kimyager

Nasıl kimyager olunur?

Kimyager olmak isteyen kişiler, üniversitelerin Fen veya Fen Edebiyat Fakültelerinde yer alan kimya bölümünden mezun olmaları gerekir. Kimya bölümünde öğrencilere; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya ve endüstriyel kimya gibi birçok farklı bilimsel ders verilmektedir. Üniversitelerde kimya eğitimi 4 sene sürmektedir. Sayısal alan puanıyla öğrenci alan kimya bölümünden mezun olan kişilere kimyager unvanı verilir. 

Kimyager1

Kimyagerlerin çalışma alanları nedir?

Kimyagerlere her alanda ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle kimyagerlerin çalışma alanları oldukça geniştir. Firmalarda; üretim, kalite kontrol ve Ar-Ge gibi alanlarda görev alırlar. Birçok sanayi sektöründe de kimyagerler çalışmaktadır. Bölümden mezun olmak kimyager olmak için yeterli değildir. Kimya bölümünden mezun olan kişiler kendilerini geliştirerek sektörde kolaylıkla kendilerine iş bulabilmektedir. Kimyagerler aldıkları sertifikalar ile iş güvenliği uzmanı da olabilmektedir. 

Kimyager2

Kimyagerler genellikle laboratuvarlarda çalışmaktadır. Maddeler üzerinde testler de yapan kimyagerler steril ortamda çalışmaktadır. Kimyagerler laboratuvar ortamında çalıştıkları için işleri tehlikeli olabilmektedir. Kimyagerlerin laborant olup olamayacağı da merak konusu olmuştur. Fakat kimyagerler laborant olarak atanmazlar. Kimyagerler, kimya alanıyla ilgili istedikleri laboratuvarı açabilmektedir. 

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal