Kazakistan'da Yaşanan Olaylarla İlgili Devlet Televizyonu Açıklamada Bulundu

Kazakistan'daki karmaşayla ilgili Devlet Televizyonu olayların kontrol altına alınmış olduğunu duyurdu.

07.01.2022-09:50 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-09:50) Kazakistan'da Yaşanan Olaylarla İlgili Devlet Televizyonu Açıklamada Bulundu

Kazakistan Devlet Televizyonu 'Anayasal düzen yeniden tesis edildi.' haberini paylaşarak Cumhurbaşkanı Tokayev'in bugün halka hitap edeceğini açıkladı.

KAZAKİSTAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN DA AÇIKLAMA VAR

Kazakistan'da İçişleri Bakanlığı ek olarak bir açıklama paylaşarak 26 silahlı suçlunun tasfiye edilmiş olduğunu ve 3 binden fazla da kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Protestolar başladığından itibaren 18 polis ve ulusal muhafız askeri hayatını kaybetti. Tokayev'in bugün ulusa sesleniş konuşması yapacağı bilgisi de paylaşılan bilgiler arasında.

Kazakistan'ın batı bölgesinde 2 Ocak tarihinden beri LPG'ye yapılan zamlar gerekçesi ile birlikte başlatılan ve ülke geneline de yayılan protestolar devam ediyor. Uygulanan OHAL'e rağmen gösteriler, sokak olaylarına çevrildi. Güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. Polis araçlarını ateşe veren ve devlet binalarına da giren protestoculara, güvenlik güçleri müdahalede bulundu. Almatı kentinde çatışmalar halen sürerken Çimkent ve Aktav şehirlerinde ise durumun kontrol altına alındığı ifade ediliyor. Ülkeye yabancıların girişlerininse yasaklandığı bilgisi paylaşıldı.


BARIŞ GÜCÜ BİRLİKLERİ ULAŞTI

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) Kazakistan'daki durum sebebiyle asker göndermiş olduğu açıklandı. Söz konusu bu güçler Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan askeri birliklerinden oluşuyor. Ermenistan, 70 barış gücü askerini Kazakistan'a gönderdi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, üyesi olmuş oldukları KGAÖ ülke liderlerinden yardım talebinde bulunmuştu. Kazakistan'a gönderilecek olan askerlerin sayısına dair herhangi bir açıklamaysa yapılmadı. KGAÖ'nün barış gücü biriminde 3 bin 600 asker bulunuyor.


DIŞARIDAN GİRİŞİM AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri yetkilileri, Kazakistan'da olanları, 'devletin güvenliği ile bütünlüğünü güç kullanarak zayıflatmaya yönelik, dışarıdan önayak olunmuş bir girişim' biçiminde incelediklerini ifade etti. Rus yetkililer, Kazakistan ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ndeki diğer müttefikleri ile birlikte ülkedeki terör operasyonunun desteklenmesi için ileride atılması muhtemel adımları görüşmeyi sürdürdüklerini paylaştı.

ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ

Kazakistan'ın Almatı kentinde yaşanan olaylarda, kamu binalarını ele geçirmeye çalışan onlarca protestocunun hayatını kaybetmiş olduğu açıklandı. 2 bin 298 kişinin gözaltına alındığı söz konusu olaylarda 2'si başları kesilecek şekilde 18 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 748'iyse yaralandı. TASS haber ajansı olaylar esnasında 1000 kişinin yaralandığını 62'sinin yoğun bakımda bulunduğunu açıkladı.


TÜRK ÜLKELERİ LİDERLERİYLE DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanı sıfatıyla Kazakistan'daki gelişmelere dair teşkilat üyesi olan ülkelerin liderleri ile ayrı ayrı telefon görüşmesinde bulundu. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile birlikte Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'le gerçekleştirmiş olduğu telefon görüşmelerinde son gelişmelere dair fikir teatisi yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokayev ile gerçekleştirmiş olduğu görüşmede, dost ve kardeş Kazakistan'da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade ederek, olaylarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara şifa temennisinde bulundu.

Türkiye'nin dayanışma içerisinde bulunduğunu paylaşan Erdoğan, gerek duyulması takdirde Türkiye'nin her türlü teknik bilgi ve tecrübe paylaşımını da paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal