Kazakistan’da Ortalık Karışıyor! Rusya ve ABD Müdahalede Bulundu

Kazakistan’da LPG zammına karşı başlatılan protestolar nedeniyle Başbakan Askar Mamin istifa etti. Ülkenin iki bölgesinde Olağanüstü Hal ilan edilmesi sonrası üyesi olunan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinden yardım talep edildi.

06.01.2022-10:52 - (Son Güncelleme: 06.01.2022-11:40) Kazakistan’da Ortalık Karışıyor! Rusya ve ABD Müdahalede Bulundu

Kazakistan'da ülke genelindeki protestoların şiddetlenmesi sonrası gelişmeler birbirini takip etti. Hazar Denizi kıyısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde, şoförler LPG fiyatlarındaki artışa tepki göstermeye başlamıştı. Kentin ana caddelerini kapatan sürücüler, 120 tenge olan LPG fiyatlarının 30 tengeye indirilmesini istemişti. Hükümet de LPG fiyatlarının litre başına 50 tengeye indirdiklerini açıklamasına rağmen ülke genelinde protestolar hızlı şekilde yayılmıştı. 


ÜLKENİN BAŞBAKANI İSTİFA ETTİ

Ülkede, protestolar nedeniyle Almatı şehri ve Mangistau eyaletinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. Olay sırasında güvenlik güçlerinden sekiz kişinin hayatını kaybettiği de bildirildi. LPG fiyatlarına yapılan zamları protesto edilmesi sonrası ülkenin Başbakanı Askar Mamin istifa etti. Bu görevi Alihan Smailov yürüteceği bildirildi. 

RUSYA KAZAKİSTAN'A ASKER GÖNDERİYOR

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkenin mevcut durumu nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinden yardım istediğini duyurdu. Yapılan açıklamaların ardından Rusya haber ajansı TASS'ta yer alan habere göre, Rusya’nın Kazakistan’a asker göndermeye başladığı bildirildi. 


ERMENİSTAN BAŞBAKANI PAŞİNYAN DUYURDU

Kazakistan’da yaşanan olayların ulusal güvenliğine ve egemenliğine yönelik tehditlerin göz önünde bulunduğunu belirten Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ‘KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi, Kolektif Güvenlik Anlaşması’nın 4. maddesi uyarınca Kazakistan’daki durumu normalleştirmek ve istikrara kavuşturmak için KGAÖ’nün kolektif barış gücünü sınırlı bir süre için bu ülkeye göndermeye karar verdi’ açıklamalarında bulundu. 

Rusya parlamentosundan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Komitesi Başkanı ve Komünist Parti vekili Leonid Kalaşnikov tarafından yapılan açıklamada, ‘Kazakistan'daki KGAÖ güçleri, esas olarak tesislerin ve altyapının güvenliğini sağlamak için kullanılacak’ ifadelerini kullandı. 

ABD’DEN OLAĞANÜSTÜ HALE BARIŞÇIL ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Başkanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada Kazakistan’da yaşanan olayların Joe Biden yönetimi tarafından yakından takip edildiğini dile getirdi. 


ABD Dışişleri Başkanlığı Sözcüsü Ned Price, açıklamasında, şiddet eylemlerini kınadıklarını belirterek, ‘Hem yetkilileri hem de göstericileri sükunete davet ediyoruz. Tüm Kazakistan halkının anayasal kurumlara, insan haklarına, basın özgürlüğüne saygı duymasını ve bunları savunmasını istiyoruz. Ayrıca tüm taraflara olağanüstü hale barışçıl bir çözüm bulmaları çağrısında bulunuyoruz’ dedi. 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de Kazakistan’da LPG fiyatlarındaki zamlar sonrası vatandaşların yaptığı protestolarda yaşanan şiddet olaylarını kınamış ve olayların arkasındaki nedenin ABD olduğu iddialarını da ‘çılgınca’ olduğunu dile getirmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal