Fransız Basını Le Monde'den Dikkat Çeken Kazakistan Analizi: Türk Devletleri Teşkilatı'nın Önü Kesiliyor

Le Monde gazetesi, Kazakistan'daki halk olaylarını, ülkenin Türkiye ile ilerleme kaydetmiş olduğu bir dönemde olmasını vurgulayarak yayımladığı raporda Türkiye'nin Türk Devletleri Teşkilatı'nı geliştirme çabalarının engellenmesi olarak yorumladı.

06.01.2022-12:36 - (Son Güncelleme: 06.01.2022-13:48) Fransız Basını Le Monde'den Dikkat Çeken Kazakistan Analizi: Türk Devletleri Teşkilatı'nın Önü Kesiliyor

Orta Asya ülkesi olan Kazakistan'da akaryakıt fiyatlarına yapılan zam ülke içerisinde oldukça geniş çaplı protestolara yol açarken, Başbakan Askar Mamin hükümeti ise istifa etti. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, şiddet görüntülerine sahne olan protestolarda 'yabancı provokatörleri' suçladı.

İHA'LAR SATIN ALDI

Fransız basınının önde gelen gazetelerinden olan Le Monde, Kazakistan'daki olayların, bu ülkenin Türkiye ile ilerleme kaydetmiş olduğu bir dönem içerisinde yaşandığına dikkatleri çekmeye çalıştı

İki ülke arasında stratejik bir yakınlaşmanın yaşandığı ifade edilirken, 'Kazakistan, 2021'de bir NATO ülkesi olan Türkiye'den insansız hava araçları ve silah satın aldı.' ifadeleri kullanıldı.


TÜRKİYE İLE DİLSEL VE KÜLTÜREL YAKINLIĞA SAHİPLER

Türkiye'nin Türk Devletleri Teşkilatı'nı (OET) geliştirmek için büyük bir çaba gösterdiği, Orta Asya ve Kafkaslar'da 5 ülkenin bir kere daha bir araya getirildiğine dikkat çekilerek şu ifadeler aktarıldı:

'Bu ülkeler, Türkiye ile büyük bir dilsel ve kültürel yakınlığa sahip ve nüfuslarının büyük çoğunluğu İslam dinini benimsiyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Mart 2021'de OET Zirvesi'ndeki konuşmasında, 'Hedefimiz, Türk dünyasını 21'inci yüzyılın en önemli ekonomik, kültürel ve insani bölgelerinden biri yapmak.'


TÜRKİYE, KİLİT OYUNCU OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Analizde görüşleri paylaşılan Kazak siyaset bilimci Dossym Satpaiev'in, 'Türkiye, 2020'de Dağlık Karabağ çatışmasında kilit bir oyuncu olduğunu gösterdi ve OET üyelerinin gözünde güçlü argümanları var. Artık her şey iki unsur etrafında dönüyor: ekonomi ve güvenlik.' ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal