Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri ve Ülkeleri Kimlerdir?

Türk Devletleri Teşkilatı varlığını sürdüren Türk devletlerini aynı çatı altında toplayıp kültürel ve ekonomik bir yardım belirleme üzerine kurulmuştur. Son toplantı İstanbul'da yapıldı.

12.11.2021-16:43 - (Son Güncelleme: 06.01.2022-11:53) Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri ve Ülkeleri Kimlerdir?

3 Ekim 2009'da kurulan ve Türk devletlerinin ortaklıkları ve manevi desteğini arttırma amacıyla o günden beri düzenli olarak toplantılar ve etkinliklerde bulunan Türk Devletleri Teşkilatı'nın eski ismi Türk Keneşi'dir. 

TEŞKİLATTAN KAZAKİSTAN'A TAM DESTEK

Kazakistan'daki protestoların büyümesi sonucu hükümet olağanüstü hal ilan etti ve asker sokağa çıktı. Çıkan olaylarda 8 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Türk Devletleri Teşkilatı üyesi olan Kazakistan'a teşkilattan destek geldi. Teşkilat, "Kazak yetkililerin barışçıl şekilde gerginliğin giderilmesi kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz. Kazakistan Hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz." açıklamasını yaptı.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI KURULUŞU

Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi, 3 Ekim 2009 tarihinde Nahcivan Anlaşmasının imzalanmasıyla duyurulmuştur. Amacı Türkçe konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesidir. Türk Devleti Teşkilatı’nın genel sekreterliği İstanbul’da, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Ankara’da, Uluslararası Türk Akademisi Kazakistan’da ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asemblesi Azerbaycan’dadır. Bayrağı 2012 yılında yapıldı. Bayrak Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan bayrağından esinlendi. Teşkilatın en son Türkiye toplantısı 2014 yılında Bodrum’da yapıldı. 

DIŞ İŞLERİ BAKANI AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Toplantıda söz alan Mevlüt Çavuşoğlu Türk Konseyi’ni “aile meclisi” olarak niteledi. İsminin Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildiğini açıklayan Çavuşoğlu şu açıklamalarda bulundu: “Bu başarı hepimizin. Şimdi de değişen dünyaya uyum sağlayacak şekilde biz de önemli bir dönüşümün arifesindeyiz. Aynı kökten beslenen bir ulu ağacın farklı dallarıyız. Köklerimizi unutmadan birliğimizi pekiştirdikçe uluslararası gücümüzü arttıracağız.


İlk olarak, bu yıl kardeş Türkmenistan’ın gözlemci olarak katılımı ile aile fotoğrafımızı tamamlıyoruz. Değerli kardeşim sayın Raşit Meredov’un şahsında Türkmenistan’a aramıza hoş geldiniz diyorum. İkinci olarak, aile meclisimizin ismini ‘Türk Devletleri Teşkilatı’ olarak değiştiriyoruz. Bunun vakti çoktan gelmişti. Üçüncü olarak, Aksakalılar Konseyi’nin gözden geçirilmiş yönetmeliğini kabul ediyoruz. Ortak kültürümüzde atanın sözü darda kaldığımızda bize hep yol gösterici olmuştur. Aksakallarımız tecrübeleriyle yolumuzu aydınlatacaktır.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal