Kapıcının hakları nelerdir? Kapıcının görevleri nelerdir? Kapıcı çalışma saatleri ve kapıcı kanunu

Diğer adıyla apartman görevlisi olarak da bilinen kapıcının hakları, görev ve sorumlulukları merak edilen konular arasında yer alır. Bir çok apartman sakininin merak ettiği kapıcılık görevinden kapıcının ayrıca çalışma saatleri de araştırılır. Peki kapıcının hakları nelerdir? Kapıcının görevleri nelerdir? İşte kapıcı çalışma saatleri ve kapıcılık mesleği kanunu ile ilgili detaylar..

16.05.2022-14:26 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-14:26) Kapıcının hakları nelerdir? Kapıcının görevleri nelerdir? Kapıcı çalışma saatleri ve kapıcı kanunu

Bir sitede veya apartmanda görevli olan kapıcılar, işçilerin sahip olduğu haklara sahiptir. Apartmanda belirlenen görevleri yapmakla mükellelf olan kapıcılar, son zamanlarda genel olarak apartman görevlisi olarak adlandırılır.

Türkiye'de mevzuata tabi olarak çalışan kapıcıların bağlı oldukları mevzuatlar İş Kanunu’nda yer alır. İş kanunu kapsamında olmasında dolayı işçi sıfatında çalışan kapıcıların işçilere hangi haklar verildiyse onlardan faydalanma hakkında sahiptir.

Kapıcının görevleri nelerdir

Kapıcının görevleri nelerdir?

Bir apartmanda kapıcı olarak görev yapan işçinin görevleri'Konut Kapıcıları Yönetmeliği'nin 5 maddesinde belirtilmiştir. Bu görev ve sorumluluklar ise şöyledir:

- Yöneticinin talimatı doğrultusunda konutun kaloriferini zamanında yakmak ısıyı ayarlamak ve söndürmek

- Hidrofor ve benzeri araçları çalıştırmak

- Ana taşınmazın ortak yerlerini ve tesislerini temiz bulundurmak, demirbaşlarını, araç ve gereçlerini, düzenli, bakımlı ve işler şekilde tutmak

- Kendisine ayrılan konutu başka amaçlarla kullanmamak, konutu korumak, kendisi veya ailesinden birisinin konuta vereceği zarar ve hasarları karşılamak

- Yöneticinin talimatı çerçevesinde konutun güvenliğini sağlayıcı önlemleri almak

- Belirlenen saatlerde servis hizmetlerini görmek, çöpleri toplamak, bahçe düzenlemesi ve bakımını yapmak

- Verilen eğitimlere uygun davranmak ve koruyucu malzemeyi kullanmak

- İş veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen diğer görevleri yerine getirmek

Kapıcının görevleri yönetmelik kapsamında sayılmış olsa da yönetmelikte yer alan 'İş veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen diğer görevleri yerine getirmek'maddesi önem arz eder.

Bu çerçevede kapıcı, iş veya toplu iş sözleşmesinde belirlenmiş olan diğer görevleri de yerine getirmekle sorumludur. Kapıcılara, İş Kanunu ve Konut Kapıcıları Yönetmeliği temel esaslarında belirtilen yükümlülüklere aykırı olmamak kaydıyla yeni görevler verilmesi de mümkündür. Bununla ilgili tarafların anlaşma sağlaması yeterlidir.

Kapıcının görevleri nelerdir

Kapıcı çalışma saatleri

Kapıcılar, işçi statüsünde olmalarından dolayı haftalık en çok 45 saat çalıştırılır. 45 saatin üzerinde çıkması durumunda kapıcıya fazla mesai ücreti ödemesi yapılması zorunludur.

Apartman sakinlerinin dikkat etmesi gereken diğer ana konu ise kapıcının kendisine verilen yönetmelik kapsamındaki görevleri ve çalışma süreci içinde yapmakla yükümlü olmasıdır. Yani,  kapıcıdan görev istediğinde bunu mesai saati içinde kendisine bildirilmesi gerekir.

Kapıcıdan yapılması istenemeyecek işlerin en başında ise kişilerin şahsi işleridir. Kapıcı, site sahibinin evindeki tamir tadilat vb. işlerini yapmak zorunda değildir. Bununla ilgili özellikle iş güvenliği riski oluşturabilecek elektrik veya düşme tehlikesi yaratan yüksek yerlerde çalıştırılamaz.

Kapıcı görevini yapmazsa ne yapılması gerekir?

İşçi olarak İş Kanunu’na tabi olarak çalışan kapıcının çalışmamasıyla ilgili bir durum söz konusu olduğunda yapılması gerekenler için İş Kanunu maddelerine bakılması gerekir.

Bu durumda kapıcı ve işveren arasında ya bildirimli fesih ya da haklı nedenle derhal fesih hakkı doğmuş olur. Kapıcının görevlerini yapmaması halinde, fiilin ağırlığına göre kat malikleri kurulu ya da yönetici, kapıcıyı işten çıkarmak yoluna başvurabilir.

Bu denli ağır bir yaptırım yerine kapıcıya uyarı verme durumu da yaratılabilir. Yazılı uyarı ve tutanak düzenlenerek gerçekleştirilen bu eylem sonrasında kapıcının görevinin yapmaması durumunda görevlerini yerine getirmemekte ısrar ediyorsa, duruma göre a geçerli nedenle fesih ya da haklı fesih işlemi yapılabilir. Bunların hangisinin uygun olacağına ise kat malikleri kurulu vaya yönetici karar verir.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal