Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Kamyon Devrildi Mi, Devrilmedi Mi ?
Halit Emre Aydın
Kamyon Devrildi Mi, Devrilmedi Mi ?
28.06.2019 Cuma 13:03

Tekrarlanan Ä°stanbul Seçimleri de geldi geçti.

Her akÅŸam hemen hemen tüm haber kanallarında kelli felli abiler analiz kasıyor, yorum yapıyor.

Kimi kibir diyor, AK Parti fabrika ayarlarına dönmeli diyor, kimi ekonomi diyor, vatandaÅŸ kendisiyle inatlaşılmasına reaksiyon verdi diyor.

Kimi doğru, kimi yanlış, hepsi doğru hepsi yanlış.

Doğru analiz, doğru veri ve doğru yaklaşımla yapılabilir.

Bir genel durum ve ahval var bir de bu seçim özelinde deÄŸerlendirilmesi gereken konular var.

Genel BaÄŸlamda;

  1. İstanbul Anayasa Referandumundan beri bu gidişatın sinyallerini veriyordu

 

  1. Her yıl ortalama 1 Milyon genç seçmen ekleniyor seçmen listelerine ve bu genç seçmene daha önce hayal dahi edilemeyen birçok imkanı sunan AK Parti sosyolojik olarak bu seçmenle baÄŸ kuramadı

 

  1. 7 Haziran 2015 Seçimlerinden beri AK Parti söylev olarak, tehlikeleri anlatmak, problemlerden bahsetmek, yurt dışı – içi kliklere mesaj göndermek dışında fiili olarak yapacağı projelere, getireceÄŸi yeniliklere seçim kampanyalarında yeteri kadar yer vermedi

 

  1. Her ne kadar parti kadrolarında gençleÅŸme rüzgarı estirilse de bu gençlerin seçiminde yeterli parlaklığa sahip, öne çıkan isimler ortaya konamadı. Nicelik olarak hızla gerçekleÅŸtirilen yenilenme de nitelik çok zayıf kaldı.

*Unutulmamalı ki bir kiÅŸinin belli bir makama gelmesinde ya da öne çıkmasında toplumun nefesi olmadığında bu kiÅŸiler birlikte hareket ettikleri kiÅŸiler kadar anlam ifade ederler. Dolayısıyla parti kadrolarının büyük kısmı cumhurbaÅŸkanından yük alan deÄŸil yük olan tarafta yer aldılar. Bir yönüyle bu kiÅŸiler yerlerine geldikleri kiÅŸilerin boÅŸluklarını doldurmaktan uzak kaldılar

 

  1. AK Parti zannedildiğinin aksine teşkilatlardan ve onlara bağlı kişilerden gelen geri bildirimlere fazla boğuldu sokağın sesinden uzaklaştı.

 

  1. Herkesin zannettiÄŸinin aksine AK Parti için çanlar bu seçimde deÄŸil CHP’nin verdiÄŸi hesapsız seçim rüÅŸvetlerini sahiplenmeye baÅŸladığı zaman dilimi olan 7 Haziran’dan sonra çalmaya baÅŸladı. Görece baÅŸarılı sonuçlarla bunun fark edilmesinde çok geç kalındı. Önce MHP’ye kayıp sonra geri gelen oyların esbabı mucibesini idrakten uzak kaldılar.

 

  1. Son 3 Yıldır AK Parti hiç yapmadığı bir ÅŸeyi yapmaya baÅŸladı; gerçekleÅŸtirilmesi akılcı olmayan talepleri eskiden ret edip açıklaması yapılırken, geçiÅŸtirme, bakarız deme hastalığına yakalanıldı.

 

  1. AK Parti geçmiÅŸte karşı cephenin kullandığı korku ve ürkütme iletiÅŸimini benimseyip umut olmaktan çok tek çareyiz temasına sığındı.

 

  1. Ä°mar edilen ülkenin gençleri ve çocukları yanlış yollarla ihya edilmeye çalışıldı.

 

Bu Seçim Özelinde;

  1. Zaten yukarıda bahsedilen sebeplerle AK Partiye daha iyi olduÄŸu için oy veren seçmen (%5-) benzer umutlar vadeden bir adayı deneme yoluna gitti

 

  1. BaÅŸtan beri tavanda kurulan Cumhur Ä°ttifakı tabanda bir türlü MHP’li kardeÅŸlerimiz tarafından içselleÅŸtirilemedi ve kendi jargonlarına çok yakın olmasa da düÅŸmanca davranmayan bir adayı kendi ittifak adaylarına tercih ettiler

 

  1. Muhafazakar seçmen kendi tercihlerine soÄŸuk durmayan ve yaÅŸ itibari ile, söylem itibari ile, duruÅŸ itibari ile daha dinamik “Görünen” adaya yakın durmakta beis görmediler.

 

  1. AK Parti’nin iletiÅŸim noktasında iÅŸ birliÄŸi yaptığı kiÅŸiler tam bir fecaat yaÅŸattı, Binali Beyi hayatın doÄŸal akışına uygun olmayan slogan ve zorlama davranışlar içine sokmak suretiyle vatandaÅŸtaki samimiyet algısına zarar verdiler

 

  1. Özellikle ilk turda uygulanan yanlış iletiÅŸim ile kendi kaynakları ile tanıtımına katkı saÄŸladıkları rakip adayı ikinci turda halkın reaksiyon vermeyeceÄŸi unsurlarla köÅŸeye sıkıştırmaya çalışıp daha da büyümesini saÄŸladılar. Odaklanılması gereken mesajları es geçip enerjiyi yanlış yere kanalize ettiler.

 

  1. Son 3 günde yaÅŸanan terörist başı Apo ve ÅŸeref yoksunu kardeÅŸinin açıklamalarından yalap ÅŸalap akılsızca bir fayda çıkarmaya çalışıp rakip iletiÅŸimine malzeme olmasına müsaade ettiler

 

  1. Ve en önemlisi, yılgınlık ve ümitsizlikle sandığa bir gitmeyen %2-3’lük CHP’li kitle tekrarlanan seçimde bir umut var diye sandığa gitti ve muhtemelen bundan sonra tekrar oyuna dahil olacaklar.

Bu seçim üzerine AK Parti için söylenecek aslında dahası ve fazlası var. Mevcut Durum 90 yılların siyaset tarzını getirdi aklıma. Popülist vaadler Ekrem bu vaadleri fazlasıyla yaptı bizimkiler o trene bindi. Yukarıda bahse konu yanlışlardan bir veya daha fazlası yapılmamış olsaydı belki de seçim kazanılacak ve yanlışlarda ısrar edilecekti. Umulan odur ki samimi ve gerçekçi bir yaklaşımla ders alınsın ve davanın bugün ki kalesi olan AK Parti bundan sonra daha fazla irtifa kaybetmeden yükselmeye, ümmetin umudu milletin ümidi olmaya devam etsin.

Rakip aday seçimi kazandı kağıt üzerinde kazandı, demokrasi böyle bir ÅŸey ama bundan sonraki süreçte paydaÅŸları ile arasındaki iliÅŸkiyi nasıl yönetecek, hesap vermesi gereken bu kadar farklı cephe görünürken bunları mı memnun etmeye mi çalışacak gerçekten iddia ettiÄŸi gibi millete hizmet mi götürecek yaÅŸayıp göreceÄŸiz. Karşımızda Beylükdüzünde 37 vaad verip 2 tane yapan profil mevcut. Muhtemelende Ä°stanbul’a verilen vaadleri gerçekleÅŸtirmeyecek.

Åžahsi kanaatim mi, net ifade edeyim; GeçmiÅŸine, yaptıklarına ve uygulamalarına bakıyorum, eÄŸer süreç kendi inisiyatifinde devam edecekse Ä°stanbul 5 Sene geçmiÅŸin mirasını yer, sevdiÄŸimiz tabiri ile üst akıl sahip çıkıp yön çizerse Ekrem Ä°mamoÄŸlu ismini daha çok duyarız. Ki öyle olacak gibi duruyor.

 

Seçim Gelir Geçer Asıl Olan Dava

200 Yıldır bu millete sevdalı, bu davanın hizmetkarı alp erenler, mümin ve mümineler bu davayı daha da yüceltmek Türkün bayrağını, Ä°slam’ın sancağını daha da yukarı çıkarmak için canlarını, kanlarını, emeklerini harcadılar. Davanın sahibi Allah’tır ve muhakkak nurunu tamamlayacaktır. Bize düÅŸen elimizden, yüreÄŸimizden, zihnimizden, vücudumuzdan emin olup vazifemizi gerçekleÅŸtirmek. Gerisi Rabbimizin takdiri.

 

Haftanın Kazananları

Ne iddia ettiÄŸi gibi Ä°yi Parti, ne HDP ne CHP…

Haftanın hatta ayın kazananları filosuna katılan en genç üyesine ÅŸehidimiz Eren Bülbül’ün memleketi Maçka’nın adını veren THY ve ÅŸehidimizin adını son SÄ°HA’mıza veren Selçuk Bayraktar oldu.

TeÅŸekkürler THY,

TeÅŸekkürler Bilal EkÅŸi Bey.

Ve TeÅŸekkürler Selçuk Bayraktar Bey.

 

Unutanlara Hatırlatmak Maksadıyla