Zerde tatlısı malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır? Zerde tatlısı tarifi

Zerde, Konya bölgesinde çok sık rastlanan bir tatlı çeşididir. Zerdenin sözlükteki anlamına bakıldığında safran ile renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesi manasına gelir. Tatlının kelime kökeni olan 'Zer' Farsçadan dilimize geçmiştir ve 'altın' anlamına gelmektedir. Sizler için zerde tarifini derledik, şimdiden afiyet olsun.

03.04.2022-10:00 - (Son Güncelleme: 03.04.2022-10:29) Zerde tatlısı malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır? Zerde tatlısı tarifi

Zerde, Konya bölgesinde çok sık rastlanan bir tatlı çeşididir. 15. yüzyıldan itibaren Osmanlı Döneminde sıklıkla tercih edilen ve yapılan, sütlaca çok benzeyen bir tatlı çeşididir. Malzemeleri ve yapım aşaması sütlaç ile hemen hemen aynıdır. Zerdenin sütlaçtan farklı olmasının nedeni ise içerisinde kullanılan safrandır. Safran çok pahalı olduğundan dolayı çoğunlukla safrana alternatif olarak zerdeçal tercih edilmektedir.

Zerde tatlısı tarifi

Zerde için gerekli malzemeler:

- Yarım su bardağı pirinç

- 5 su bardağı sıcak su

- 2 su bardağı toz şeker

- 1 paket vanilya

- 1 tatlı kaşığı gül suyu

- 2 yemek kaşığı mısır nişastası

- 1 çay kaşığı zerdeçal

- 1 tutam safran

- 1 yemek kaşığı kuş üzümü

- 1 yemek kaşığı çam fıstığı

Süslemek için:

- Kuş üzümü

- Antep fıstığı

- Nar

Zerde tatlısı tarifi

Pirinci haşlayıp suyunu süzün. Su, zerdeçal ve safranı bir tencereye alarak 30 dakika boyunca bekletin. Su zerdeçal ve safranı orta ateşte kaynamaya bırakın ardından da şeker ve pirinci ilave edin. Nişastayı 5 ila 6 yemek kaşığı soğuk su ile karıştırarak zerdeye ilave edin. Kuş üzümü, vanilya, gül suyu ve dolmalık fıstığı ilave ederek kaynadıktan sonra kaselere bölüştürün. Zerdeniz soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, fıstık ve nar ile süsleyip servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Safransız zerde tarifi

Safransız zerde için gerekli malzemeler:

- 2 Türk kahvesi fincanı pirinç

- 8 su bardağı su

- 1 çay kaşığı zerdeçal (yarım bardak soğuk suda eritilip eklenecek)

- 1,5 su bardağı şeker (klasik 200mllik)

- 2,5 çorba kaşığı nişasta (yarım bardak suda eritilip eklenecek)

- Bir kahve fincanı kadar kuş üzümü

- İsteğe bağlı olarak; dolmalık fıstık ve yarım kahve fincanı gül suyu

Safransız zerde tarifi

Pirinci sıcak suda 30 dakika bekletip süzüp ardından da yıkayın. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü yarım saat suda bekleterek sonrasında süzün. Pirinci 10 dakika 7 su bardağı su ile haşlayıp ardından şekeri ve suda erittiğiniz zerdeçalı ekleyip 5 dakika daha pişirin. Zerdeçal ile gül suyunu ilave ederek 5 dakika daha kaynatın sonrasında kuş üzümünü ve dolmalık fıstığı ekleyin. Suda erittiğiniz nişastayı ekleyerek 2 dakika daha karıştırın sonrasında ocağın altını kapatın, tencerenin kapağını örterek 1 ila 2 dakika dinlendirin. Son olarak safransız zerdenizi kaselere paylaştırarak, Antep fıstığı, fındık ve badem serpip servis edebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal