Yeni Doğan Bebeklerde Bez Kullanım Alışkanlığı

Yeni doğan bebeklerin ciltleri oldukça hassastır. Bu yüzden bebeklerin ciltlerine uygun bakımlar yapmalısınız. Özellikle bebeklerin devamlı kapalı kalan popolarına uygun bez seçimi oldukça önemlidir. Peki bez seçiminde nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

01.07.2020-14:40 - (Son Güncelleme: 01.07.2020-14:10) Yeni Doğan Bebeklerde Bez Kullanım Alışkanlığı

Bebeklerin ne sıklıkta bez değiştirdikleri, doğdukları ilk andan itibaren merak edilen bir konudur. Birçok anne ve baba adayı, doğumdan önce bebek için stok yapıyor ya da kaç paket bez alması gerektiği konusunda tecrübeli ebeveynlere soruyor. Yeni doğan bebeklerin bez kullanım alışkanlıklarını anlamak için doğumdan itibaren sindirim sistemlerinin nasıl çalıştığını gözetlemek gerekmektedir.

YENİ DOĞAN BEBEKLERDE BEZ SEÇİMİ

Bebekler ilk aylarda 800-1200 gr kadar kilo alırlar. Bu da bebekler için inanılmaz bir büyüme oranı demektir. Bebekler için bebek bezi seçiminin hangi boy olacağı düşünüldüğünde, birkaç çeşit ortaya çıkar. Örneğin erkek ve kız bebeklerin bedensel gelişimleri farklıdır. Ayrıca bebeğinizin bel ve bacak çevresi ölçüleri ve alacağı kilo, bebeğinize alacağınız bezin çeşidini etkileyecektir. Bebeğinizin ölçüsüne ve beden hareketliliğine göre farklı markalar arasında denemeler yapmanız gerekir. Bebeklerin bel ve bacak çevresi ölçüleri ve kilo durumlarına göre bez markaları belirli standartlar belirlemiş durumdadır.

Bazı bebekler doğumdan kısa süre sonra yeni doğan boy bebek bezinden bir büyük boy beze geçebilmektedir. Farklı markaların farklı boy bezlerini kullanabilirsiniz. Yeni doğan bebeklerin bez kullanım alışkanlığının, her bebeğin kendi büyüme hızına göre değişmektedir. Bu bakımdan bebeğiniz, yeni doğan bebekler için üretilen 1 numara bebek bezi ile başlayarak kilo alım hızına göre bir büyük boy bebek bezine geçecektir. 1-2 paket aldıktan sonra bezin bebeğinize uyumuna bakarak bir büyük boy beze geçme zamanınızı kendiniz belirleyebilirsiniz.

YENİ DOĞAN BEBEKLERİN BEZİ NE SIKLIKLA DEĞİŞTİRİLMELİDİR?

Yeni doğmuş bir bebek, ilk emzirilmesinde annenin göğsünde hamileliğin son zamanlarında oluşan, halk arasında ağız sütü olarak bilinen kolostrumu alır. Kolostrum, bebeğin bağışıklığı için oldukça önemli bileşenler içerir. Dolayısıyla bebeğin ilk aşısı sayılır ve oldukça değerlidir.

Doğumdan sonra mümkün olduğunca erken bir şekilde bebeğin ve annenin ilk teması sağlanmaya çalışılır. Çünkü bu ilk temas, annede süt yapıcı hormonların uyarılmasını tetikler. İlk temastan başlanarak bebeğin sık sık emzirilmesi ile annenin süt üretimi git gide daha fazla uyarılır ve doğumdan sonraki 3-4 gün içinde annenin olgun sütü gelmeye başlar. Genellikle ilk günler, bebeğin emzirme sıklığının 2 saatten daha uzun tutulmaması önerilir. Böylece doğumdan sonraki ilk günlerde, günde en az 8-10 kerelik bir emzirme periyodu ortaya çıkmış olur.

Genel olarak, bebeklerde bez değişimi ile beslenme sıklığının birbirini takip ettiği görülmektedir. Beslenme sonrasında, sindirim sisteminin harekete geçmesinden dolayı bağırsak hareketleri başlar ve her beslenme periyodunda, beslenmeden sonra bebeği bir süre dik tutarak gaz çıkarma, ardından bez değişimi işleri takip eder. Dolayısıyla, yeni doğan bebeklerin günde 6 ila 10 kere bez değiştirdiği söylenebilir. Bu periyod 6. ayda ek gıdalara geçildiğinde iyice azalır. Bebeğin sağlık durumu, annenin emzirebilme veya süt sağıp bebeğe verilebilmesi şartlarına göre değişkenlik gösterse de bebeklerin dışkı yapma periyodunun günde ortalama 6, yeterli beslenme işareti olarak en az 3 olması beklenmektedir. Fakat yeni doğan bebeklerin sindirim sistemleri hala gelişmekte olduğu için evdeki ilk günlerinde 3-4 gün boyunca kaka yapmamaları gibi durumlarla da karşılaşılabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal