Yemelere Doyamayacağınız Ay Çöreği Tarifi

Pastahanelerde gördüğünüz zaman hemen dikkatinizi çeken bir çörek olan ay çöreğini genel olarak herkes sever. Yapması biraz uzun ve özen istediği için bunu yapmak size yorucu gelebilir ama bunun öyle olmadığını evde yaptığınız zaman göreceksiniz.

13.07.2020-16:41 - (Son Güncelleme: 13.07.2020-16:37) Yemelere Doyamayacağınız Ay Çöreği Tarifi

Lezzetine doyamadığınız, çay sohbetlerinizin baş köşesinde yer alan ay çöreğinin yapılışı oldukça kolay.

MALZEMELER

  • 4 su bardağı un
  • 1 paket hazır kuru maya
  • 100 gram tereyağı
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta beyazı
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 tutam tuz
  • 5 iri dilim bayat kakaolu kek
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 1 avuç ceviz içi
  • 1 çay kaşığı çubuk tarçın
  • Limon kabuğu rendesi
  • 1/2 su bardağı aşurelik buğday
  • Yumurta sarısı

NASIL YAPILIR?

Tereyağını, hamuru yoğuracağınız kabın içine alıp parmak uçlarınızla iyice ezin. Bunun için bir çatal da kullanabilirsiniz. Ezilmiş tereyağına toz şekeri ekleyip minik minik yoğurmaya devam edin. Ardından sıvı yağı ve yumurta akını da ekleyin. Daha sonra un, maya, mahlep ve 1 tutam tuzu da ekleyerek elinizle olaya yoğurun. İyice yoğurun. Yağlı, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur olması gerekir. Yoğurma kabının üzerini streçle ya da temiz, nemli bir mutfak beziyle kapatın. Bu karışım iç harcını hazırlayana kadar bir kenarda bekleyecek. Kek dilimlerini elinizle ufalayın, ardından toz şekerle karıştırın.

Kakao, üzüm, ceviz, tarçın, rendelenmiş limon kabuğunu da ekleyerek elinizle yoğurun. Yoğurma sırasında karışımın kıvamına bakarak, gerektiği kadar su ekleyin. Hamur kıvamında, avucunuzda sıktığınız zaman bütün kalabilen, üzüm ve cevizin içinde eşit olarak dağıldığı bir karışım elde etmeniz gerekir. Bunun için genelde yarım bardak su yeterli olur.

Çörek hamurunu kolay yoğurmak için tezgahın üzerine alın ve içindeki hava kabarcıklarını yok etmek için 1-2 dakika yoğurun. Yaklaşık olarak iri bir yumurta büyüklüğünde eşit parçalara ayırmaya özen gösterin. Her bir hamur parçasını tezgahın üzerinde elinizle bastırarak, uzun kenarı sizden yana yatay bir oval şeklinde açın. Hamurunuzun çok ince olmaması gerekir. İç harcından bir avuç dolusu alıp, tezgahtaki hamur uzunluğunda, kalınca bir rulo yapın, hamurun tam ortasına uzunlamasına yerleştirin. Hamurun 2 uzun kenarını ortadaki iç harcının üzerinde birleştirerek parmak uçlarınızla birbirine yapıştırın. Böylece, içinde yumuşak kek karışımı, dışında çörek hamuru olan, kalın bir rulo elde etmiş olacaksınız. Uçlarını sivrilterek kapatın ve yavaşça birbirine doğru yaklaştırarak çöreğe ay şeklini verebilirsiniz. Bütün çörekleri yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerine çırpılmış yumurta sarısı sürerek, 180 derece fırında yaklaşık yarım saat, kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal