Hamilelikte X-ray Cihazından Geçmek

Hamilelikte x-ray cihazından geçmek bebek için zararlı mıdır? Hamilelikte x-ray cihazından geçmek ne zamandan itibaren risk oluşturur? Gelin cevapları birlikte inceleyelim.

03.07.2020-15:57 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:56) Hamilelikte X-ray Cihazından Geçmek

Hamile kalan anne adayları sürekli olarak yaptıkları davranışların bebeğe bir zararı olup olmayacağını düşünürler. Tüketilen gıdalardan stres seviyesine kadar birçok şey bebek üzerinde zararlı olabilmektedir. Bu yüzden anne adaylarının da bu konularda çok dikkatli olduklarını söyleyebiliriz. Anne adaylarının merak ettiği ve kafalarının karıştığı bir konuda gebelikte x-ray cihazından geçmenin zararlarıdır.

X-ray Nedir? X Işını Nelerde Bulunur?

X-ray cihazları genellikle alışveriş merkezleri veya hava alanlarında kullanılan çanta, bavul gibi kapalı eşyaların içerisinde tehlikeli bir cisim bulunup bulunmadığını kontrol etmeye yarayan görüntüleme cihazlarıdır. Bu tespitleri yapmak için x ışınları kullanılır. X ışınları aynı zamanda cep telefonu, bilgisayar, mikrodalga fırın gibi eşyalarda da bulunur.

X-ray Cihazları Zararlı mı?

Görüntüleme cihazlarında x ışınlarının eşyaların koyulduğu kabin dışını etkilememesi için kabinin içerisi kurşun alaşım ile kaplanır. Kabinden dışarıya x kaçağı olup olmadığını kontrol etmek için düzenli olarak x ışını ölçümü yapılmaktadır. Bu sebeple yanlarından geçen insanları veya hamileleri etkileme riskleri neredeyse yok diyebiliriz.

X-ray cihazları iyonlaşmayan bir radyasyon içerirler. Bu radyasyon türüne uzun süre maruz kalınsa bile herhangi bir sağlık sorununa yol açmadığı belirtilmektedir.

Anne adaylarının hamilelikleri boyunca alabileceği en fazla radyasyon miktarı 5 RAD olarak belirlenmiştir. X-ray cihazlarından kullanılan radyasyon miktarı oldukça az bir seviyededir. Hamilelik boyunca x-ray cihazlarından ne kadar geçilirse geçirirsin 5 RAD seviyesine ulaşmak mümkün değildir. Bu sebeple hamilelikte x-ray cihazından geçmek zararlı değildir diyebiliriz. Fakat yine de hamile bir aynı adayı isterse benden son miktarını ölçmeye yarayan yaka kartlarından kullanarak ne kadar radyasyona maruz kaldığını kendisi takip edebilir.

Hamilelikte X-ray Cihazları ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Havaalanlarında bagaj kontrolünün yapıldığı tünellerle radyasyon miktarı biraz daha yüksek olabiliyor. Bu sebeple bagaj kontrolü yapılırken anne adaylarının bu tünellerden uzak durması daha sağlıklı olacaktır.

• Hamileyken x-ray cihazlarına yakın bir ortamda çalışan anne adayları daha fazla radyasyona maruz kalabilirler.

• Hamileyken sıklıkla seyahat edilmesi radyasyona daha fazla maruz kalmaya sebep olabilir. Bu sebeple hamilelikte mecbur kalınmadığı sürece uçakla seyahat etmek önerilmemektedir. Özellikle gebeliğin ilk trimester döneminde bu konuya daha çok dikkat edilmesi gerekir.

• İçiniz rahat etmiyorsa alışveriş merkezlerine giriş yaparken x-ray cihazından geçmek yerine kadın güvenlik görevlilerinden üstünüzü aramalarını rica edebilirsiniz.

Sonuç olarak hamilelikte x-ray cihazından geçmek ile ilgili herhangi bir sakınca bulunmadığını söyleyebiliriz. Fakat yine de özellikle gebeliğin ilk trimester döneminde özen gösterilmesi daha doğru olacaktır. Hamilelikte alınan radyasyon miktarı üst sınır olarak kabul edilen 5 RAD seviyesini geçmediği sürece anne veya bebeğin hayatı ile ilgili herhangi bir tehlike oluşturmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal