Kabus görenler dikkat bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz!

Bir çoğumuzun uyandığı zaman gece rüyamızda kabuslar yani kötü rüyalar gördüğümüzü anımsadığımız olmuştur. Bu kabusların yani kötü rüyaların aslında bir hastalığın habercisi olabileceği ortaya çıktı. İşte merak edilenler...

08.06.2022-13:06 - (Son Güncelleme: 08.06.2022-13:06) Kabus görenler dikkat bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz!

Yayınlanan son araştırmalara göre insanların gördükleri bazı kötü rüyalar diğer bir deyimle kabuslar aslında bir hastalık habercisi. Bu hastalık ise Parkinson. Araştırma yapan bilim insanları yaşı ilerlemiş erkeklerin kabus görmeye başladıktan sonra bu hastalığa yakalanma oranının arttığını ortaya çıkarttı. Hatta kötü rüyalar gören yaşlı erkek bireylerin Parkinson hastalığına yakalanma ihtimali diğerlerinden iki kat daha fazla.

Yaşlandıkça ortaya çıkıyor

TheSun'ın verdiği habere göre Birmingham Üniversitesi İnsan Beyin Sağlığı Merkezi'nde baş araştırmacılardan biri olan Dr. Abidemi Otaiku bu durumla alakalı şu bilgileri iletti;

"Parkinson hastalığını erken teşhis etmek gerçekten faydalı olsa da, çok az risk göstergesi var ve bunların çoğu pahalı hastane testleri gerektiriyor veya çok yaygın. Kötü rüyaların ve kâbusların önemini belirlemek, ileri yaşlarda - belirgin bir tetikleyici olmaksızın - rüyalarında değişiklik yaşayan bireylerin tıbbi yardım alması gerektiğini gösterebilir."

Yapılan çalışma tam 12 yıl sürdü ve 3.818 yaşlı erkek üzerinde yapıldı. Çalışma eClinicalMedicine dergisinde yayınlandı. Araştırmayı yapan ekip sürekli olarak kabus gören yaşlı erkeklerin bunu yaşamayan erkeklerden iki kat daha fazla Parkinson hastalığına yakalandıklarını gördüler. Bu kötücül rüyalar Parkinson hastalığının en net belirtilerinden olan titremeden tam 1-2 yıl önce ortaya çıkmaya başlıyor.

Parkinson hastalığına yakalananlarda uyku sorunu oluşuyor

İngiltere'de tam 145 bin İngiliz'i etkisine alan Parkinson hastalığına henüz bir çare bulunmuş değil. Bu hastalık beyin hücrelerinin ölmesine neden olarak, hareketi koordine etmek için haberci görevi ifa eden kimyasal dopamin eksikliğine neden oluyor. Hastalıkta üç ana semptom beliriyor. Bunlar vücudun belirli kısımlarında istemsiz sallanmalar, yavaş, sert ve esnek olmayan kaslarda meydana gelmekte.

Bu konuda Parkinson's UK Araştırma İletişim Müdürü olan Dr Katherine Fletcher ise bu konuyla alakalı şu değerlendirmeyi yaptı;

"Parkinson'lu birçok kişinin uyku ve gece sorunları yaşadığını biliyoruz. Önceki araştırmalar, Parkinson hastalarının rüyalarının, durumu olmayan insanlara göre genel olarak daha canlı ve kabus gibi daha agresif içerik içerebileceğini göstermiştir. Kötü rüyaların daha sonraki bilişsel gerileme ile ilişkili olabileceğine dair kanıtlar da var. Bu yeni çalışma, uykudaki değişikliklerin Parkinson'un erken bir belirtisi olabileceğine dair daha fazla kanıt sağlıyor, bu durumda kötü rüyalar ile insanların bu durumu geliştirme riskinin artması arasında bağlantı var. Durumun en erken belirtileri ve beynin nasıl değişebileceği hakkında ne kadar çok şey bilinirse, daha iyi tedaviler ve tedavi için daha yakın araştırmalar yapılacaktır."

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal