İsrail'de Başbakanlık Hazırlığında Olan Naftali Bennet Kimdir?

Boşuna gelen gideni aratır demiyorlar. İsrail'de Başbakanlık hazırlığında olan Bennet, Filistin halkının idam edilmesi gerektiğini savunuyor.

03.06.2021-10:22 - (Son Güncelleme: 03.06.2021-10:22) İsrail'de Başbakanlık Hazırlığında Olan Naftali Bennet Kimdir?

İsrail’de aşırı milliyetçi destekli Yamina partisinin lideri Naftali Bennett, meclis koltuğunda yerini aldığı günden itibaren başbakan olmak isteyen siyasetçinin biridir. 

Naftali Bennett'in başbakanlık hayaline yaklaşması neredeyse an meselesi...

Yedi milletvekili ile beraber parlamentonun en büyük beşinci partisinden biri olan Yamina, hem Başbakan Binyamin Netanyahu'nun hem de muhalefetin koalisyon görüşmelerinde yer alarak yeni hükümetini tespit edecek kilit isimlerden biri oldu.

Naftali Bennett sistematik şekilde adımlar atacağını ve hangi taraf daha güvenilir bir hükümet oluşturursa ona destek vereceğini ifade etmişti.

Naftali Bennett bu söyleminden sonra Netanyahu ile birlikte aynı görüşte olan ana muhalefet lideri Yair Lapid kendisine başbakanlık koltuğunu teklif ettiği belirtilmişti.

Sağ görüşlü Naftali Bennett sonunda, aralarında büyük ideolojik farklılıklar olmasına rağmen merkez çizgideki Lapid ile hükümet kurmaya karar verdiği bildirildi. Biri gidiyor biri geliyor...

Yaşı 49 olan Naftali Bennet bir zamanlar ise çocuk katili Netanyahu'nun en yakınındaki kişilerden biriydi. 2006- 2008 zaman dilimleri arasında özel kalemliğini yaptığı ve bundan sonra Netanyahu siyasi bir ayrılık yaşadı.

2013 senesinde parlamentoya giren  Likud kendi partisinden istifa ederek milliyetçi’ sağcı ve muhafazakar Yahudi Evimiz partisine katılmıştı. 2013 tarihinden 2019 tarihine kadar hemen hemen her koalisyon hükümetinde bakan olarak yerini almaktaydı.

O sene de Yeni Sağ başlıklı ittifakı parlamentoya girmeyi bütün çabalarına rağmen başaramadı.

11 ayın sonrasında gerçekleşen erken seçimde bu başarısızlığını telafi ederek ve Yamina (İbranicede sağa doğru anlamına geliyor) partisiyle mecliste yerini aldı.

Ultra milliyetçi olarak ifade edilen ve kendisini Netanyahu'nun daha sağında gördüğünü belirten Naftali Bennett, görüşünde İsrail'in bir Yahudi ulus devleti olmasını desteklemekte ve 1967 savaşından beri süre gelen İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria, Suriye'nin Golan Tepeleri ve Doğu Kudüs'ün İsrail'in kültürel ve tarihsel hakkı olduğunu öne sürüyor.

Bu bölgelerde bulunan yaklaşık tüm dünyanın yasa dışı 140 civarı yerleşimde 600 bin Yahudi yaşamaktadır.

Bu yerleşimlerin geleceği ise İsrail ve Filistinliler arasındaki en büyük tartışma konularından biridir. Filistinliler bu yerleşimlerin boşaltılması gerektiğini ifade etmektedir.

Bazı siyasetçiler ifade ettikleri görüşlerinde yeni yerleşimlerin durdurulmasını gerektiğini savunsa da Naftali Bennett bunların durdurulması bir kenara bırak inşalarının yavaşlamasına bile karşı olduğunu her seferinde konuşmasında belli ediyor.

Naftali Bennett ingilizce dilini akıcı bir şekilde konuşam ve sık sık yabancı TV kanallarında kendini göstererek marifetmiş gibi de masum insanların katili suçlusu İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladıkları insanlık dışı olayları da savunuyordu. Vicdansız, düşüncesiz bir söyleme sahip olan Naftali Bennett bir konuşmasında yine İsrail Parlamentosu'ndaki bir Arap siyasetçiye ‘’Siz daha ağaçlarda sallanırken bu topraklarda bir Yahudi devleti vardı’’ şeklinde konuşmuştu..

Naftali Bennett Filistin devletinin kurulmasını isteyenlere ve iki devletli çözüme karşı olduğunu belirtmişti.

Amerika Başkanı Joe Biden ve uluslararası toplumun büyük bir kısmı bunu desteklese de Naftali Bennett, zamanında ise  ‘’kalçaya saplanmış bir şarapnele’’ tabiriyle benzettiği fikrine kapılan İsrail-Filistin sorununa böyle bir çözüm gelmeyeceği şeklinde düşünüyor, görüşlerine yer veriyor.

İSRAİL’İN BİR SANTİMETRESİNİ DAHİ VERMEM

Şubat ayındaki bir söyleşi de katılan ve orada da çarpıcı açıklamalarda bulunan Naftali Bennett, ‘’Ben iktidarda olduğum müddetçe İsrail'in bir santimetrekaresini dahi vermem. Nokta’’ ifadelerini kullanmıştı. Ona göre çözüm, İsrail'in bu toprakları ilhak etmesiydi. 

Naftali Bennett ek olarak ise Filistinli militanlara daha sert davranılması gerektiğini düşünüyor, idam cezasını desteklediğini her konuşmasında belirtmişti.

İsrail'de bugüne denk yaşanan soykırımın mimarlarından Adolf Eichmann dışında kimse idam edilmemişti bile...

2018 tarihinde ise Hamas'la ateşkese karşı çıkmış, bu sene gerçekleştirilen İsrail'in hava saldırılarında Filistinlilerin ölmesinin sorumlusunun da Hamas olduğunu konuşmasında ifade etmişti.

Naftali Bennett 2014 tarihinde ise İsrail'in eylemlerine eleştirilerde bulunan New York Times ve İsrailli Haretz gazetesi ile alay eden içerikli hazırlanmış bir siyasi reklamda oynamıştı.

Hipster reklamda İsrailli kılığına giren Naftali Bennett, arka arkaya özür diledikten sonra gerçek kılığına bürünerek, ‘’Bugünden itibaren özür dilemeyi bırakıyoruz’’ diye demişti.

Naftali Bennett siyaset hayatına başlamaması öncesi orduda görev almış ve ticaret yapmıştı.

Naftali Bennett askerliği sırasında özel kuvvetlerde bulunmuş ve sonrasında ise yüksek teknoloji şirketleri kurup satarak milyoner listesinde yerini almıştı.

17 BÜFTEK YEMİYORUM 

Servetinin çok konuşması üzere Naftali Bennett, ‘’ 17 biftek yemiyorum. Özel jetim veya yatım yok. Para bana yalnızca yapmak istediğim şeyleri yapabilme özgürlüğü getirdi’’ diye ifade etmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal