İş Kanunu 25. Madde

İşverenin haklı sebeplerden dolayı işten çıkartma çalışanın sözleşmesini tazminat hak etmeden fes etme ile ilgili bir kanundur.

24.03.2020-14:41 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-14:40) İş Kanunu 25. Madde

İşverenin ve çalışanın huzur içinde çalışmasını ve prensiplerinin belirlendiği kanun niteliğindedir. Bunlar 3 maddeye ayrılır;

1-) Sağlık Sebepleri

a-) Çalışanın kendi isteği doğrultusunda kasıtlı olarak ve sürekli rapor alması, içki veya madde kullanımları gibi sebepler ile üst üste 3 gün veya 5 gün boyunca işe gelmemesi halinde işveren çalışanın işine son verebilir.

b-) Çalışanın tedavi edilemeyecek hastalığının olduğunu, sağlık kurumlarınca saptanması durumda işveren sözleşmeyi fesih edebilir.

c-) Kanunun 17 maddesinde belirtilen özel durumların yani; "kaza, doğum, gebelik" gibi durumlarda altı haftayı aşa sürede işveren sözleşmeyi fesih edebilir.

2-) Zorlayıcı Sebepler

a-) Bunların başında çalışanı işyerinden 1 haftadan daha uzun süre işinden alıkoyan sebepler durumunda işten çıkartma yapılabilir.

b- )İşçinin kanunsal olarak bir suç işlemesi durumda tutuklandığında 17. maddedeki süreyi aşa durumda sözleşme fesih edilir.

3-) Ahlaksal Ve İyi Niyet Kuralına Uymayan Hallerde

a-)İşe alınma esnasında işveren veya personel sorumlusuna yanlış bilgiler verilmesi, kendisinde olmayan vasıf ve özellikleri söylemesi durumunda işveren sözleşmeyi fesih edebilir.

b-) Çalışanın işveren veyahut ailesine onur kırıcı, şeref ve namusuna dokunacak kelimeler sarf etmesi durumunda, bir de işveren hakkında şeref ve onur kırıcı ithamda bulunup iftira atması durumda işte çıkartma işlemi uygulanır.

c-) Çalışanın işverene veya başka bir çalışana karşı cinsel tacizde bulunması veya iki çalışanın ahlaksızca yakalanması durumunda sözleşme fesih edilir. d-)Çalışan işverenin iyiliğini suiistimal etmesi ve kötüye kullanması, hırsızlık yapmak, işi ile ilgileri bilgileri rakip firmalara satmak ve benzeri durumlar da fesih edilir.

e-) Çalışana verilen işi yapmaması veyahut karşı çıkması durumda fesih edilir.

NOT: Tüm bu maddelerden haksız yere çıkarım yapıldığını düşünen çalışan yargı yoluna başvuru yapabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal