İran’dan Korkutan Kovid-19 Alarmı! Hastanelerde Yer Kalmadı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını İran’da 201 artarak 86 bin 592 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

15.07.2021-17:29 - (Son Güncelleme: 15.07.2021-17:41)

Yaklaşık iki yıldır devam eden koronavirüs salgını birçok kişinin hayatın kaybetmesine neden oldu. Üretilen aşıların uygulanması üzerine vaka sayılarında bir azalma yaşandı. Ancak İran’da delta varyantının da etkisiyle hayatını yitirenlerin sayısı 201 artarak 86 bin 592'ye yükseldi. Beluç Aktivistleri Örgütü Başkanı Abdullah Arif, vaka sayılarının artması üzerine ‘Sistan-Beluçistan eyaletinde durum iyi değil. Devletin ihmali ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Kovid-19 salgınında vaka sayıları arttı. Devlet buradaki gerçek rakamları paylaşmıyor, gerçeğin çok altında rakamlar veriyor’ değerlendirmesinde bulundu. 

Giderek artan yeni koronavirüs vakalarına değinen Abdullah Arif, salgınla mücadelede yönetimin yetersiz olduğunu değinerek hastalık sürecinde yönetilen propagandayı eleştirdi. 

Sosyal medyada gündeme gelen haberlerin ardından halk arasında yaşanan panik, hastane ve tedavi yetersizliği şikayetleri yönetim tarafından reddedildi. 

DEVLETİN İHMALİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ NEDENİYLE VAKA SAYILARI ARTTI

İngiltere’de bulunan Beluç Aktivistleri Örgütü Başkanı Abdullah Arif, İran devletinin ihlali yüzünden vaka sayılarında sıçrama yaşandığını belirtti. 

Arif, ‘Sistan-Beluçistan eyaletinde durum iyi değil. Devletin ihmali ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Kovid-19 salgınında vaka sayıları arttı. Devlet buradaki gerçek rakamları paylaşmıyor, gerçeğin çok altında rakamlar veriyor’ açıklamasında bulundu. 

Ülkedeki yetersiz sağlık sistemine değinen Arif,’ Eyaletteki yaklaşık 10 kentte hastane yok. Olan yerlerde de hastanelerin kapasitesi yetersiz. Çabahar kentinde 200 yataklı bir hastane var fakat 400-500 kişi yatarak tedavi olmak zorunda kalıyor. Yeteri kadar ilaç ve sağlık hizmeti de söz konusu değil’ dedi. 

HASTANELERDE YER KALMADI

Sistan-Beluçistan eyaletinde çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir doktor, bölgede yaşanan koronavirüs krizine yönetimin duyarsız kaldığını belirtti. 

Kovid-19'un delta varyantının Sistan-Beluçistan eyaletinde yaklaşık bir ay önce görüldüğünü dile getiren Beluç doktor, ‘Sistan-Beluçistan eyaletinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden yaklaşık iki hafta önce 5 Haziran'da delta varyantı yoğun bir şekilde görüldü. Yöneticiler, seçimlere katılım düşmesin diye vaka sayılarını açıklamadılar’ şeklinde konuştu. 

Seçimlerden sonra yapılan açıklamada ki rakamlarında gerçeği yansıtmadığını belirten Beluç, ‘Tahran yönetimi, eyalet genelinde 20 kişinin öldüğünü açıklıyordu fakat sadece Zahidan'da en az 100 kişi ölüyor ve morg ile gasilhanelerde yer bulunmuyordu. Maske takanların oranının artmasıyla bugünlerde sayı yüzde 10 düştü. Fakat yoğunluk devam ediyor’ dedi.

Şehir merkezinde bulunan birçok hastanede yer kalamadığına dikkat çeken Beluç, ‘Hastanelerde yer kalmadı. Hastaları evlerine göndermek zorunda kalıyoruz. 60 yaş üzerinin aşılanmasına daha bu günlerde başlandı fakat elimizde yeteri kadar aşı yok. Halk, İran'ın Bereket adlı aşısına güvenmiyor" diye konuştu.

HASTALAR ZORLA TABURCU EDİLDİ

Geçtiğimiz günlerde İran Sağlık Bakanı Said Nemeki'nin birkaç gün önce Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı İranşehr kentindeki Hatem Hastanesi ziyareti öncesinde bazı Kovid-19 hastalarının doktorların karşı çıkmasına rağmen zorla taburcu edildiği haberlerine değinen Beluç doktor, ‘Sağlık Bakanı Nemeki'ye hastanelerde henüz yer olduğu görüntüsü vermek için bazı hastalar hastaneden zorla tahliye edildi. Bu, halka yapılmış bir ihanettir’ açıklamasında bulundu.

MORGLARIN CESETLERLE DOLDUĞU YADSINAMAZ BİR GERÇEK

İran'ın Sistan-Beluçistan Eyaleti Başsavcısı Mehdi Şems Abadi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada delta varyantı etkisiyle hayatını kaybedenlerin giderek arttığını ve hastaneler yer kalmadığını dile getirmişti. 

Haberi yapan ajansa göre, ‘Morgların cesetlerle dolduğu yadsınamaz bir gerçek.’ diyen Şems Abadi, Sağlık Bakanı Said Nemeki'nin Sistan-Belucistan eyaletinde hastanelerin boş olduğu yönündeki açıklamasına, ‘Hastane yatakları gerçekten boş ise Kovid-19 hastaları neden acil servislerde yatırıyor.’ Şeklinde göstermişti. 

İmena Haber Ajansı'na konuşan Zahidan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Seyyid Muhammed Haşimi Şehri de dün itibarıyla, Sistan-Beluçistan eyaletinde 440 yeni vaka tespit edildiğini, 24 kişinin de hayatını kaybettiğini söylemişti.

Haşimi Şehri, eyalette Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 1894'e ulaştığını belirtmişti.

İran'ın güneydoğusunda Pakistan ve Afganistan sınırında yer alan Sistan-Beluçistan eyaletinde vaka sayılarının artmasının bir nedeninin de sağlık kontrolü olmaksızın Pakistan sınırından gerçekleşen geçişler ve Hindistan'dan gelen tüccarlar olduğu ifade ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal