Uzmanlar Uyardı! Koronavirüs Bitmeden Yeni Salgın Başlayabilir

Kovid-19 salgınıyla mücadele devam ederken bilim insanlarından korkutan yeni salgın uyarısı geldi. Yapılan araştırmada yeni salgına dair tahminler paylaşıldı.

15.07.2021-12:50 - (Son Güncelleme: 15.07.2021-13:29)

2019 yılında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele hız kesmeden devam ediyor. Şu zamana kadar dünya genelinde 200 milyona yakın kişiye bulaşırken, bu salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyonu geçti. 

MASKE TAKMAYA DEVAM

Kovid-19 aşılarının geliştirilmesi ve hızla uygulanmasının ardından salgında düşüş yaşanmaya başlansa da, Hindistan’da ortaya çıkan ve daha hızlı yayılmaya başlayan delta varyantı, salgına dair kötü haberleri tekrar artırdı. 

Son yılların en büyük salgını koronavirüs hakkında birçok araştırma yapılarak, aşı olunması ve maske takılmaya devam edilmesi konusunda ciddi uyarılar yapıldı. Kovid-19 salgınına dair yapılan tüm çalışmalar ise dünya gündemi tarafından yakından takip edildi. 

Geçtiğimiz günlerde Lancet tarafından yapılan araştırmanın sonuçları yayımlandı. Yapılan araştırmaya göre, pandemi olarak adlandırdığımız dönemde milyonlarca çocuğun zorunlu aşıları yapılmadı. 

Araştırmanın detayında, sadece 2020 sensin de yaklaşık 10 milyon çocuk kızamık aşısının ilk dozunu olmadı. 8,5 milyon çocuğun ise difteri, tetanoz ve boğmaca veya boğmaca öksürüğü için aşılanmadığı bilgisi yer aldı.

BULAŞICI HASTALIKLARIN RİSKİ ARTIYOR

Yapılan araştırmanın sonucunda, çalışma ekibinde bulunan uzmanların bu süreçle ilgili yorumlarında, tespit edilen bu durumun, tehlikeli başka hastalıklara neden olabileceği belirtildi. 

2014 yılında Kaliforniya’da yaşanan kızamık salgını olayını hatırlatan uzmanlar, böyle bir durumun yeniden yaşanmaması için dikkat edilmesi, çocukların özellikle takip edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

RİSK GRUBUNNDAKİ ÜLKELER 

Lancet tarafından yapılan araştırmada, çocukların zorunlu aşılarının yapılmadığı ülkeler, olası bir salgın durumunda riskli ülkeler olarak belirlendi. 

Buna göre, koronavirüsün en çok etkilediği ülkelerden birisi olan Hindistan'da sadece 2020 yılında 3 milyonun üzerinde çocuk zorunlu aşılarını olmadı.

Hindistan'ı 968 bin ile komşusu Pakistan, 797 bin ile Endonezye, 557 bin ile Filipinler ve 454 bin ile Meksika takip etti.

Ayrıca ekip, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere yüksek gelirli ülkelerde söz konusu aşıları olan çocuk sayısının tahmini yüzde 6 ila yüzde 8 oranında düşüş gösterdiğini saptadı.

Uzmanlar yalnızca Kovid-19'u değil, aynı zamanda diğer bulaşıcı hastalıkları da önlemek için de çocukların aşılanması gerektiğinin altını çiziyor.

Zira son rakamlar neredeyse tüm çocuk aşılarında bariz bir düşüşü işaret ederken, uzmanlar bunun 2006'dan beri kaydedilen en düşük seviye olduğuna dikkat çekiyor.

DSÖ UYARDI!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer pek çok halk sağlığı kurumu geçen yıl Kovid-19 pandemisinin rutin çocukluk aşılarını sekteye uğratacağı konusunda uyarmış ve bunun engellenmesi için çağrıda bulunmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal