Koronavirüs Komplo Teorileri Neler?

Koronavirüs salgını çıktığından beri komplo teorileri üretiliyor. Pek, ülkelere göre koronavirüs komplo teorileri neler?

05.06.2021-17:56 - (Son Güncelleme: 05.06.2021-17:56) Koronavirüs Komplo Teorileri Neler?

Koronavirüs bütün dünyayı sardı. Yetkililer virüsün nasıl ortaya çıktığı ve nasıl yayıldığı ile ilgili araştırmalara hala devam ediyor. İnsanlar arasında koronavirüsün bir komplo olduğu fikri yayılıyor. Ülkelerde siyasiler ve bilim insanları da komplo teorileri üretiyor. 

KOMPLO TEORİSİ NE DEMEK? 

Araştırmacı Karen Douglas tarafından yapılan tanıma göre komplo teorisi, kötücül amaçları olan güçlü bir grup tarafından gizlice yürütüldüğü varsayılan senaryolar. Douglas'ın tanımına göre komplo teorisi planlayan insanlar bunu kendi menfaatine yönelik yapar ve karşı grubun kötülüğünü düşünür.

Komplo teorileri çok eski zamanlardan beri var. Ama bu teorilere inanlar gitgide artıyor. Araştırmacı Karen Douglas'a göre son yıllarda komplo teorisyenlerinin ve inananlarının artmasının sebeplerinden biri sosyal medya. Douglas, sosyal medyadan paylaşıldıkça bu komplo teorilerinin yayıldığını ve etkileşimin arttığını söylüyor. Aynı zamanda komplo teorilerinin yükselişte olduğu bir dönemde olduğumuzu da ekliyor.

KORONAVİRÜSE DAİR TEORİLER NELER?

Dünyanın pek çok ülkesinde koronavirüse dair teoriler üretiliyor. İngiltere'den İsrail’e kadar pek çok ülkede koronavirüsün komplo olduğuna dair teoriler var. Bu teorileri saçma bulanlar da var inananlar da. İşte ülkelere göre koronavirüs teorileri:

ARAP ÜLKELERİ: Arap ülkelerinde halk, salgının ilk başladığı günlerde komplo teorilerine oldukça inanmıştı. Özellikle Irak’ta son derece etkili olan Şii Lider Muktada el Sadr, salgının sorumlusu olarak o dönem ABD Başkanı olan Donald Trump’ı göstermişti. Şii lider halkta saygı uyandırdığından çok fazla insan koronavirüsün Amerika tarafından çıkarıldığına inanmıştı.

Mısır’da ise bir kesimi ülkedeki Müslüman Kardeşler terör hareketinin salgından sorumlu olduğunu düşünüyordu.

İRAN: İran’da koronavirüsün, İran ve Çin’i zayıflatmak için ABD ve İsrail tarafından yapılan biyolojik bir saldırı olduğu fikrine halkın bir kısmı inanıyor. Bu teori, o dönem Cuma namazları yasaklı olduğundan hutbelerde dile getirilmedi ve böylece daha fazla taraftar toplayamadı.

ABD: Salgının başladığı dönemde ABD Başkanı olan Donald Trump koronavirüsü “Çin virüsü” olarak adlandırmıştı. Trump ve danışmanları tarafından virüsün, Çin’in biyolojik silahı olduğu oldukça dile getiriliyordu. O dönem bu teoriye Amerikan halkı bir kısmı inanç göstermişti. Ama bu iddialarla ilgili somut belgeler olmadığı için Trump, çok büyük bir kitle toplayamadı. 

İNGİLTERE: İngiltere’deki en büyük komplo teorisyeni Peter Corbyn İşçi Partisi Eski Genel Başkanı Jeremy Corbyn’in kardeşi ve bir bilim insanı. Corbyn, salgın ,ile 5G teknolojisi arasında bir bağ olduğuna inanıyor. Aynı zamanda Küresel Isınma’nın da insanlar yüzünden olmadığına inanan Corbyn, çok ciddiye alınmıyor. İngiliz medyasına göre bilim insanı, 5G teknolojisinin tahrip edilmesi gerektiğini düşünüyor.

İSVİÇRE: İsviçre’de de Kardiyolog Thomas Binder, Corbyn gibi virüs ile 5G vericiler arasında bir bağ olduğunu düşünenlerden. Binder, toplumu dünyada darbe yapmayı planlayan teröristler konusunda uyarıyor. Binder, bu teröristlerin teröristlerin hükümetleri kontrol etmeye çalıştıklarını ve insanları korona aşısı olmaya zorladıklarını fikrini öne sürüyor.

BREZİLYA: Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo, koronavirüs salgınının arkasında kominizmi yayma planı yattığına inanıyor. Hatta Araujo'nun bu konuda bir bloğu da var. Bloğunda yazdığı yazıya göre Araujo, uluslararası sorumlulukların Dünya Sağlık Örgütü’ne aktarılmasının komünist bir dayanışmanın ilk adımı olduğunu savunuyor.

KOMPLO TEORİLERİNE İNANILIYOR MU?

2018 yılında yapılan araştırmaya göre insanların %16’sı küresel ısınmanın bir düzmece olduğuna inanıyor. Aynı şekilde insanların %37’si kanserin ilacının bulunduğunu ama ilaç firmalarının baskısıyla saklandığını, %20’si ise aya hiç gidilmediğini düşünüyor. İnsanların %5’i Yahudi Soykırımı olmadığına, %4’ü dünyanın insan görünümlü uzaylılar tarafından yönetildiğini; %2 ise dünyanın düz olduğuna inanıyor.

Günümüzde aşı yaptırmayanların da sayısı gitgide artmakta. Aşıların zararlı olduğunu ve devletlerin kendi çıkarları doğrultusunda aşı politikaları yürüttüğü teorisine inananan insanlar var. 2019’da aşı karşıtları çocuklarına kızamık aşısı yaptırmayınca Amerika’da 3 ayda 314 kızamık vakasına rastlandı. Böyle olunca devlet önlem almak zorunda kaldı ve vakaların başlıca görülüğü New York Rockland’da olağan üstü hal ilan edildi ve aşısız çocukların halka açık alanlara girmeleri yasaklandı. Dünya Sağlık Örgütü 2019’da aşı karşıtlığı hareketini, sağlığa karşı en önemli tehditlerden biri olarak gösterdi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal