İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten Avrupa'ya Karşı Nükleer Tehdidi

İran Dışişleri Bakanı Zarif, "Eğer Avrupalılar yasal dayanağı olmayan hareketlerine devam eder ve İran dosyasını BMGK'ye taşırsa NPT'den çıkarız." dedi.

20.01.2020-14:41 - (Son Güncelleme: 20.01.2020-15:34) İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten Avrupa'ya Karşı Nükleer Tehdidi

İran Meclisi Haber Ajansı'na (ICANA) açıklamalar yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın İhtilaf Çözüm Mekanizması'nı işletmeye başlamasına sert çıkarak, İran'ın bu süreci Kasım 2018'de başlattığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Mayıs 2018'de nükleer anlaşmaya taraf 5 ülkenin (Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya) devlet başkanlarına sunduğu mektupta da konunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) aktarılması durumunda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'ndan (NPT) ayrılma ile başka programların da gündeme geleceğinin işaret edildiğini anımsatan Zarif, şöyle konuştu:
"Avrupalıların yaptığı açıklamaların hiçbir yasal dayanağı yoktur. Biz de Avrupalıların bu yasal dayanaktan yoksun hareketlerinden istifade ediyoruz. Avrupalılar başka bir adım atarsa İran'ın NPT'ten çıkması gündeme gelecektir. Nükleer anlaşmadaki taahhütlerin azaltılmasıyla ilgili süreç bitti. Eğer Avrupalılar yasal dayanağı olmayan hareketlerine devam eder ve İran dosyasını BMGK'ye taşırsa NPT'den çıkarız."

Nükleer silahların tüm dünyada imha edilmesi ve yenilerinin yasaklanmasını amaçlayan Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması, Temmuz 2017'de 122 ülkenin desteğiyle onaylanmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal