İki ülke arasında hava krizi: “Hava sahamızı kullanamazlar!”

Venezuela, Arjantin'den gelen tüm uçaklara hava sahasını kapatma kararı alarak, iki ülke arasındaki krizi büyüttü. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin hükümetini defalarca uyardıklarını belirten Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, "Bu zararı telafi etmedikleri takdirde Arjantin'e giden ya da oradan gelen hiçbir uçak hava sahamızı kullanamayacak." şeklinde açıklamada bulundu

13.03.2024-09:30 - (Son Güncelleme: 13.03.2024-09:44) İki ülke arasında hava krizi: “Hava sahamızı kullanamazlar!”

Venezuela, ülkeler arasında yaşanan bir kriz sebebiyle Arjantin'den gelen tüm uçaklara hava sahasını kapatma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Yvan Gil, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Venezualalı havayolu şirketi Conviasa'ya ait bir uçağa el konulmasının yol açtığı zararı telafi etmedikleri sürece Arjantin'e gelen veya oradan hareket eden tüm uçakların hava sahasını kullanamayacaklarını belirtti. Gil, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin hükümetini defalarca uyardıklarını ifade ederek, yaşanan zararın telafi edilmesini şart koştu.

Arjantin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Manuel Adorni, günlük basın toplantısında Venezuela'nın hava sahasını kapatma kararına karşı diplomatik eylem başlatacaklarını açıkladı. Adorni, Uluslararası Sivil Havacılık Konvansiyonu'nun ihlali gerekçesiyle Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) kapsamında tedbirler alacaklarını belirtti. İki ülke arasındaki diplomatik gerginlik nedeniyle uluslararası sivil havacılık standartlarının korunması amacıyla alınacak önlemler merakla bekleniyor.


Süreç nasıl işledi?

Arjantin, 12 Ağustos 2022'de ABD'nin talebi doğrultusunda Venezuela'ya ait bir kargo uçağına el koymuştu. 7 Haziran tarihinde planlanan Karakas'a dönüş uçuşunu gerçekleştiremeyen uçak, yakıt yetersizliği nedeniyle bu uçuşu yapamamıştı. 8 Haziran'da ise yakıt almak üzere Arjantin'den Uruguay'a gitmek istemiş, ancak Uruguay'ın hava sahasını kapatması sebebiyle yakıt alamadan Arjantin'e geri dönmüştü.

ABD, Venezuela'nın kargo şirketi tarafından satın alınan Boeing 747 tipi kargo uçağına, "İran ile ilgili ihracat kısıtlamaları" kapsamında el konulduğunu açıklamıştı. 2019'da ABD Hazine Bakanlığı, İran hava yolu şirketi Mahan Air'i Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantısı olduğu iddiasıyla yaptırım listesine almıştı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 16 Şubat'taki bir açıklamasında, ülkenin kargo uçağının Arjantin ve ABD işbirliğiyle "çalındığını" öne sürerek bunu "hırsızlık" olarak nitelendirmişti. Arjantinli yetkililer tarafından ABD'ye teslim edilen Venezuela'ya ait uçağın daha sonra parçalara bölündüğü medyaya yansımıştı.

Yaşanan bu olayın ardından Venezuela, Arjantin'den gelen tüm uçaklara hava sahasını kapattı. Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Arjantin'e ait uçağa el konulmasının yol açtığı hasarı telafi edene kadar Arjantin'e giden ya da oradan gelen hiçbir uçağın Venezuela hava sahasını kullanamayacağını belirtti. Arjantin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Manuel Adorni ise Venezuela'nın bu kararına diplomatik eylemle karşılık vereceklerini ifade etti.




Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal