Tahran Zirvesi'nin Ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan İlk Açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Tahran Zirvesi'nin ardından ilk açıklamayı yaptı. Rejimin bahane üreterek İdlib'e saldırdığını söyleyen Çavuşoğlu, "İdlib, çatışmasızlık bölgesidir, aksi durumda insani felaket yaşanır" dedi.

08.09.2018-17:49 - (Son Güncelleme: 08.09.2018-17:41) Tahran Zirvesi'nin Ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan İlk Açıklama

Tahran Zirvesi'nin sonrasında medyanın sorularını cavaplayan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib ile alakalı kritik açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, "Rejim bahanelerle İdlib'e saldırıyor. Bazı devletler kendi ajandasına göre hareket ediyor." sözlerini kullandı.

"SURİYE'NİN İSTİKRARI VE GÜVENLİĞİ İÇİN TAVRINI KOYAN TEK ÜLKE TÜRKİYE'DİR"

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

"Suriye'de İdlib özelinde saldırılar daha önce başlamıştır. İki ülke arasında savaşın başlaması resmi, gayrıresmi başlaması diye bir şey yok. İçeride radikal gruplarla ılımlı grupları ayırma hususunda çok uğraş sarf ettik. Şu anda buraya saldıran Halep'ten humustan hatta güneyden daradan koridorlar açılarak veya bilerek getirildi. Hedefin zaten bunları kullanarak İdlib'e saldırmak olduğunu biliyorduk. Rejim bunları bahane yaparak saldırdı. Biz dün duruşumuzu koyduk. Astana ruhuna yakışır bir biçimde çözülmelidir, ateşkes bunun çözümü. Ayrıca batı devletlerine defalarca ifade ettik. En son Rakka'dan nereye gönderdikleri belli değil, onları bahane yaparak başka terör örgütlerini destekliyor. Suriye'nin istikrarı ve emniyeti için tavrını koyan tek devlet Türkiye'dir.

"ÇABALARIMIZ TAHRAN ZİRVESİ İLE SINIRLI DEĞİLDİR"

Bildiride olduğu gibi Cumhurbaşkanımız da, ateşkesi vurguladı. Çatışmalar duracak, gene siyasi sürece dönülecek. İran ile yoğun çaba içerisindeyiz. Uğraşlarıımız Tahran zirvesiyle kısıtlı değildir. Muhattaplarımızla görüşmelerimiz devam ediyor.

"İDLİB ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİDİR, AKSİ TAKDİRDE İNSANİ FELAKET YAŞANIR"

Heiko Maas ile görüşmemizde de bu şekilde bir saldırı olursa insanların evlerini terk ederek Türkiye'ye veya başka ülkelere geleceğini ifade ettim, bu çarpıtıldı. 2 milyon insanın Türkiye'ye gelme olasılığı var. Böyle bir durum her yeri etkiler, orada önlemler almamız lazım. Burada BM önemli. İnsanların evlerini terk etmek durumunda olursa barınabilmesi için hazırlık yapıyoruz. İdlib, çatışmasızlık bölgesidir, aksi durumda insani felaket yaşanır."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal