Nuretin Canikli'den Kritik F-35 Açıklaması

Milli Savunma Bakanı Canikli, ABD'den satın alınan ve teslimatıyla ilgili tartışmaların olduğu F-35’lerin teslimatıyla alakalı çok önemli açıklamalar yaptı.

14.06.2018-13:34 - (Son Güncelleme: 14.06.2018-13:38)

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'ye, F-35 savaş uçaklarının Ankara’ya teslimatının yapılmaması halinde ABD'ye bazı yaptırımlar uygulanabileceğine ilişkin açıklaması anımsatarak, "ABD tarafından Türkiye'ye F-35'lerin teslimi yapılacak mı? ABD, Rusya'dan S400 füzesi alınmaması şartını, F35'lerin teslimatı için öne sürebilir mi? Türkiye'nin böyle bir durumda sizin söz ettiğiniz olası yaptırımları ne olur?" sorusu soruldu.

Beklentisinin, F-35 savaş uçaklarının zamanında teslim edilmesi doğrultusunda olduğunu ifade eden Bakan Canikli, "Beklentimize neden olan husus da şu, bu bir ticari anlaşma, sözleşme, alışveriş. Her iki tarafın da yükümlülükleri var. Biz bugüne kadar yükümlülüklerimizi harfiyen yerine getirmişiz. NATO üyesi 9 ülke Amerika'nın öncülüğünde bir araya gelmiş, F-35 savaş uçağının birlikte üretilmesi konusunda karar almışlar, uygulanmış ve şimdi teslim zamanı gelmiş’’ diye konuştu.

Türkiye'nin bütün sözleri yerine getirdiğinin altını çizen Milli Savunma Bakanı Canikli, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"100 uçak için toplam 11 milyar dolar civarında ödeme yapacağız. Şu ana kadar da 800 milyon dolardan fazla ödeme yaptık. Biz yükümlülüklerimizi yerine getirmişiz, şimdi karşı taraftan onların taahhütlerini yerine getirmelerini beklemek en doğal hakkımız yani F-35'lerin teslimini beklemek. Ayrıca yine anlaşma gereği birlikte üretim çerçevesinde F-35 uçaklarının önemli bir kısım parçaları da Türkiye'de TAİ tarafından yapılıyor."

"ŞANTAJ ANLAMINA GELEBİLECEK BİR TAVIR"

Projenin teknolojiye yönelik ciddi bölümünün ABD tarafından sağlandığını ifade eden Bakan Canikli, "Tam teslim aşamasına gelmişken Amerika'da senato 3 karar teklifi sundu. (ABD) F-35'lerin Türkiye'ye tesliminin belli şartların gerçekleşmesi halinde yapılması yönünde birtakım karar tetkiklerini gündeme getirdi. Bu, doğru bir yaklaşım değil. Bu, bir tür şantaj anlamına gelebilecek bir tavırdır. Doğru değildir’’ ifadelerini kullandı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal