Nefes Veren Operasyon

Yerli ve milli solunum cihazının 15 günde üretilmesinde 4 büyük firmanın yanında 9 KOBİ’nin de oldukça çabası var. Tekno Kauçuk CEO’su Albert Saydam coronavirüs tedavisi alırken hasta yatağından kalkıp fabrikasını açtırdı ve ekibine bu cihaz için özel bir conta tasarlatarak üç günde proje için hazırladı.

22.04.2020-12:36 - (Son Güncelleme: 22.04.2020-12:37) Nefes Veren Operasyon

Yerli ve milli solunum cihazının 15 günde üretilmesinde 4 büyük firmanın yanında 9 KOBİ’nin de oldukça çabası var. Tekno Kauçuk CEO’su Albert Saydam coronavirüs tedavisi alırken hasta yatağından kalkıp fabrikasını açtırdı ve ekibine bu cihaz için özel bir conta tasarlatarak üç günde proje için hazırladı.

Başakşehir Şehir Hastanesi'nin açılışında verilen, Türkiye'ye nefes veren, yerli ve millî solunum cihazının 15 günde üretilmesinin arka planında Türk şirketlerinin büyük özverileri ortaya çıktı. Yerli solunum cihazının üretiminde vazife üstlenen Baykar, Aselsan ve Arçelik'in yanı sıra 9 KOBİ olmaz denileni yaptı ve cihazların kısa süre içerisinde seri üretim etabına ulaşıldı. Cihazın hastaya oksijen veren kanallarının hava ayarını düzenleyen parçadan, hasta oksijen alırken sızmaları önleyen aksama kadar yerli olarak üretim yapıldı. Baykar Teknik Müdürü ile T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'ın cihazı anlatırken "Düşünün ki içindeki valfin kauçuğunu yapacak firmayı aradığımızda, 'Bir saniye kaybetmeye gerek yok. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız' deyip, hafta sonu fabrikayı açtılar" ifadeleriyle anlattığı Tekno Kauçuk CEO'su Albert Saydam'ın hikayesi 'helal olsun' dedirten cinsten bir davranış.
Türk mühendisler tarafından 15 gün içerisinde üretimi yapılan cihazın en mühim parçalarından birisi de 5 milimetre çapında bir contaydı. Selçuk Bayraktar, Tekno Kauçuk CEO'su Albert Saydam ile ieltişime geçti. Saydam'ın coronavirüs testi pozitif sonuç vermiş, 15 gündür hastanede tedavi alıyordu. Coronavirüse karşı savaşırken solunum cihazı üretecek ekibin içerisinde yer alacakları için oldukça heyecanlanan Saydam, elini taşın altına koydu. Hafta sonu olması sebebiyle kargo şirketlerini beklemeden Beylikdüzü'nden önce Kadıköy'e getirilen numune, oradan Gebze'deki fabrikaya götürüldü. Mühendis, kalıpçı ile malzemecilerle 29 kişinin oluşturduğu ekip fabrika kapalı olmasına rağmen, direkt pazar günü işyerine gelerek faaliyetlere başladı.

SORUMLULUK HİSSETTIK

"Deneme yanılma yapma şansımız yoktu" ifadesini kullanan Saydam, "uzaya giden araçlarda kullanılan hammaddeyle contayı imal ederek üç günde teslim ettik" dedi. Saydam, "6 metrekarelik hastane odasında yatarken ne yapabilirim diye düşünüyordum. Böyle bir talep gelince, ülkemizin çıkarı için hemen kolları sıvadık. Cihazın önemini ve aciliyetini düşünerek büyük bir sorumluluk hissettik. O conta başarısız olsa hayal kırıklığını düşünebiliyor musunuz? En nitelikli hammaddeyi seçelim, güvenceli tarafta olalım dedik ve becerdik. Fabrikamız şu an tedbir amaçlı kapalı. Selçuk Bey'in açılışta bizden bahsetmesi arkadaşlarımı çok sevindirdi. Bize moral oldu" ifadeleriyle anlattı.

YURTDIŞINDAN 2 SENEDE GELECEK PARÇAYI 3 SAATTE TASARLADILAR

Emge Elektromekanik- Mithat Ertuğ süreçle ilgili şu açıklamada bulundu:

" Aselsan'ın stratejik ortağıyız. Sürece katkı için hiç düşünmeden destek verdik. İlk yerli diyaliz cihazını yapan firmalardan biriyiz. Ventül yapımındaki bobin aksamını ürettik, havanın açılıp kapanmasını sağlıyor. Çalışanlarımız, gece gündüz demeden neşeyle çalıştı. Günde 700 adet parça üretiyoruz."

Tombak Kauçuk- Yaşar Tombak:" Hepimiz bu memleketin insanıyız. Bizden bu konuda destek istendiğinde hiç tereddüt etmedik. Yerli solunum cihazında solunumda sızdırmazlığı sağlayan kauçuk parçaların üretimini yaptık. Çalışanlarımız sokağa çıkma yasağı olsa bile özel izinle çalıştı. Türkiye her şeyi yapacak güçtedir."

Dora Makine- Bekir Sağlamyürek: "Cihazın içindeki mekanik ekipmanın yerlileştirilmesi konusunda katkı verdik. 3 hafta önce bilgi verildi, yarım saat sonra ASELSAN tesislerindeydik. Bize çizimi verdiler, 2-3 saat içinde tasarladık. Binlerce adet cihaz üretilecek, bunu yurtdışından almak istesek belki 2 yılda ancak elimize geçebilirdi. Yerli üretimle dışarıdan almaktan daha ucuza mal oldu. Gece 3'lere kadar çalıştık, sabah 7'de gene işimizin başındaydık. Günlük 650 set yapıyoruz. Bu projede olmak bize büyük gurur verdi, tüm ekip motive şekilde çalıştı. Şükürler olsun ki ürün ortaya çıktı."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal