Hasta Hakları Nelerdir?

Son yirmi yıldır medyanın gelişmesi ile vatandaşların haklarını, sorumluluklarını öğrenmesi giderek artmış durumdadır. Bütün vatandaşların bu haklar hakkında bilgisinin olması gerekir.

19.03.2020-23:45 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-23:42) Hasta Hakları Nelerdir?

Hangi durumlarda kullanılmasının gerektiği, hangi durumlarda feragat edilmesi gerektiği kanunda açıkça belirtilmiştir. Yaşadığımız ülke gereği, sosyal devlet çatısı altında bulunduğumuzdan bu haklar son derece önemlidir. Bu hak bireye devlet tarafından verilmiştir. Uygulanmamasında, geciktirilmesinde, kötüye kullanımında direkt olarak cezai yükümlülükleri bulunmaktadır.

Temel İnsani Değerlere Saygı

Her hasta ve hasta yakınına insani değerlere göre muamele yapılır. Din, dil, ırk, mezhep ayrılıklarında hasta ayrımı yapılmamalıdır. Hekimlerin saygı ile yaklaşmaları ve bu değerlere saygı göstermeleri gerekir.

Tedavi Planı ve Bilgilendirilmesi

Hastaneye başvurmuş olan bir hasta için bütün tedavi yollarının denenmesi ve gerekli bütün tıbbi malzemelerin hasta için tedarik edilmesi yine hastanın hakları arasındadır. Hastalar her türlü bilgi edinebilme hakkına sahiptir. Her hangi bir görüş bildirebilir, bu konuda hekimden bilgi alabilir. Tedavisinin risklerini, faydalarını hekimden öğrenebilir. Hastalar kendi iradeleri ile tedavilerini sonlandırabilir, başka hekime müracaat edebilir. Bu konuda kanunen bir sakınca görülmemiştir. Başka hastaneye başvuru yapıldığında hastaya ötekileştirme durumu söz konusu olamaz. Dosyası eski hastanede kapanan hastanın başvurmuş olduğu hastanede tekrardan yeni bir dosya açılır ve tedavi planı bu doğrultuda gerçekleşir.

Mahremiyet ve Özel Hayat Gizliliği

Bütün vatandaşların mahremiyet gizliliği vardır. Doktor ile hasta arasında olan bu mahremiyet zorunlu sağlık sebepleri dışında kesinlikle üçüncü bir şahsa aktarılamaz, gösterilemez. Hasta bu tip durumlarda kendisini tedaviden men edebilir. Hastalar bayan doktor erkek doktor tercihinde de bulunabilme hakkına sahiptir. Bu da tamamen bireyin kendi isteğine bağlıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal