Gözler YSK'nın Nihai Kararında ! İstanbul Seçimleri Yenilenecek mi ?

AK Parti'nin YSK'ya yaptığı olağanüstü itirazın sonuçlanmadan İmamoğlu'na mazbata verilmesi tepkiyle karşılanmıştı. Gözler AK Parti'nin itirazını değerlendirmeye alan YSK'ya çevrilmişken ünlü hukukçu Cavit Tatlı çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

18.04.2019-15:03 - (Son Güncelleme: 18.04.2019-14:46) Gözler YSK'nın Nihai Kararında ! İstanbul Seçimleri Yenilenecek mi ?

İstanbul seçimlerinde yapılan usulsüzlüklerin ortaya çıkması sonrası şaibeli bir şekilde İl Seçim Kurulu'ndan mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu resmen göreve başladı. Ancak AK Parti'nin İstanbul'da yapılan seçimlerin iptaline yönelik YSK'ya yaptığı başvuru değerlendirme altında. Buna göre seçimler yenilenebilir ve mazbata el değiştirebilir.

Konuya ilişkin Sabah Gazetesine açıklamalarda bulunan Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı, "YSK belgeleri doğrularsa seçim yenilenir" diye konuştu.

Cavit Tatlı'nın yaptığı değerlendirmeler şu şekilde:

"SEÇİME MÜESSİR EDECEK HATA, YANLIŞ YA DA USULSÜZLÜK TESPİT EDİLİRSE…"

İtirazlar noktasında burada iki husus var. Birincisi kapanan fark ile ilgili olarak orada seçime müessir edecek somut belgelerle 13 bin 900 ise bu rakam 13 bin 901 tane oya müessir edecek hata yanlışlık tespit edilmesi lazım.

"YSK BELGELERİ DOĞRULARSA SEÇİM YENİLENİR"

İkinci husus da şu; Tüm seçimle ilgili İstanbul ya da ilçe fark etmeksizin, oyların, oy kullanan kişilerin iradesi dışında başka yere gittiğine dair bir kanıya ihtiyaç var. Bana göre bu tespit YSK tarafından da onaylanırsa 13 bindir 20 bindir buna bakılmaz. Seçim yenileme kararı verilir.

"SEÇİM GÜVENLİĞİNİN ORTADAN KALKMASI NEDENİYLE…"

Bununla ilgili 2014 yılında Bayburt Aydıntepe kararı var. Burada sayıma göre yılında MHP 10 oy az alıyor. İtiraz ediliyor. YSK da güvenliğin ortadan kalktığı gerekçesiyle yenilenmesine karar veriyor. Direkt bu gerekçe ile olmayabilir ama benzer bir durum var ise güvenlik nedeniyle "bu seçim ve sonucu şaibeli oldu" der, "seçimden istenilen amaç gerçekleşmedi" der ve yenilemesine karar verebilir.

DEVLETİN İLGİLİ KURUMLARINDAN İNCELEME TALEP EDEBİLİR

Bu içerideki delillerin gücü, önemi konusunda belirleyici ve karar mercii olan YSK'dır. YSK bir şaibe tespiti yaparsa ilgili birimlere yazı yazarak inceleme isteyebilir. Bu kurumlar da gerekli incelemeleri yapacak ve neticeyi bildirek. YSK'nın bunu devletin tüm kurumlarından talep etme hakkı var.

YENİLEME KARARI ÇIKARSA SEÇİM NE ZAMAN YAPILIR?

Yenileme kararı çıkarsa sözü edilen 2 Haziran tarihi konusunda değişiklik olabilir. YSK bu itirazlara normal şartlarda 15 gün içerisinde en fazla 3 ay içerisinde cevap vermek durumunda. Örneğin 20 Mayısta İstanbul seçimlerinde yenileme kararı verirse seçimle ilgili rutin hazırlıklar 2 Haziran'a yetişmeyebilir. Böylece YSK isterse başka bir tarih belirleyebilir. Ama örneğin itirazdan 3 gün sonra dedi ki "bunlar yeterli. Seçimi yeniliyorum" o zaman pusula, görevlendirme, güvenlik, Valilik-kaymakamlık yazışmaları vs. safhaları 2 Hazirana yetişirse o tarihlerde yapılmasına bir engel kalmaz.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal