Engelli Çocuğu Olan Çalışan Anneye Erken Emeklilik İmkanı

Yaklaşık 14 milyon çalışan başta olmak üzere tüm vatandaşları yakından alakadar eden sosyal güvenlik sisteminde, sigortalıların faydasına birçok püf noktası bulunuyor

19.07.2019-11:29 - (Son Güncelleme: 19.07.2019-11:19) Engelli Çocuğu Olan Çalışan Anneye Erken Emeklilik İmkanı

Sosyal güvenlik sistemi, engelli çocuğu olan anneye erken emeklilik, çalışanlara sigortalılığın bitmesinden sonra 100 gün daha sağlık hizmetlerinden faydalanabilme, Türkiye'de tedavi edilemeyen hastalıkların yurt dışındaki tedavi masraflarının karşılanmasının da aralarında bulunduğu birtakım haklar tanıyor.

Yaklaşık 14 milyon çalışan başta olmak üzere tüm vatandaşları yakından alakadar eden sosyal güvenlik sisteminde, sigortalıların faydasına birçok püf noktası bulunuyor.

Toplumun tüm kesimlerine önemli haklar tanıyan sistem, engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik hakkı veriyor. Sürekli bakıma muhtaç derecede ağır engelli çocuk sahibi kadınların prim ödeme gün sayılarına 4'te 1 oranında ilave yapılıyor. Bu da engelli çocuğu olan sigortalı annelerin daha erken emekli olmasını sağlıyor.

En fazla üç deneme ile sınırlı olmak üzere tüp bebek tedavisi giderlerini karşılayan sistem üzerinden, doğum yapan sigortalılara veya sigortalı olmayan eşin doğum yapması durumunda erkek sigortalıya emzirme ödeneği sağlanıyor.

Söz konusu sistemde, yüzde 70 oranının üzerinde engele sahip çocuğu olan sigortalı ebeveynlerden birine 1 sene içerisinde 10 güne kadar izin alma hakkı tanınıyor.

Diğer yandan, çalışan anneler, 1. çocukta 60 gün, 2. çocukta 120 gün, diğer çocuklarda 180 gün yarı zamanlı çalışıp tam gün ücreti alabiliyor.

KANSER TEDAVİSİNDE İLAVE ÜCRET VE FARK ÖDENMİYOR  

Sistem sayesinde, 1 senede 90 gün prim ödeyen sigortalı, sigortalılığının bittiği tarihten itibaren 100 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.

Hastalanan sigortalıların rapor tarihinin 3. gününden itibaren iş göremezlik ödeneği alabildiği sistemde, yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük kazancın 3'te 2'si kadar iş göremezlik ödeneği sağlanıyor.

Söz konusu sistemde, iş kazası ve meslek hastalığı geçiren sigortalıdan, tedavi sürecinde kullanılacak tıbbi malzeme için katılım payı talep edilmiyor, kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçları noktasında hiçbir ilave ücret ve fark ödenmiyor, diyaliz tedavilerinde sağlık hizmet sunucuları tarafından herhangi bir ilave ücret alınmıyor.

Türkiye'de tedavi olanağı bulunmayan hastalıklar için sağlık kurulu raporu alınması durumunda yurt dışındaki tedavi masrafları da genel sağlık sigortası bünyesinde yer alıyor.

Kapsayıcılığıyla dikkat çeken sistemde, 65 yaş ve üstünde olup herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yaşlılar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal