Bakan Koca: Yerli Koronavirüs Aşısında İnsan Üzerinde Deneme Aşamasına Geçildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a koronavirüs salgınıyla alakalı üretilen 13 yerli aşıdan üçünde hayvan testi aşamalarının başarıyla sonlandığı, insan üzerinde teste geçildiği müjdesini cep telefonundan görüntülü arayarak bildirdi.

04.10.2020-11:02 - (Son Güncelleme: 04.10.2020-11:03)

Tekirdağ Kapaklı'daki Koçak Farma Tesisleri'nde, koronavirüs ile mücadele çerçevesinde yerli aşı faaliyetlerinin yapıldığı laboratuvarda tetkik yapan Fahrettin Koca, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, cep telefonu ile görüntülü arayarak faaliyetler ilgili şu bilgileri aktardı:

'Bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle Kovid-19 ile ilgili Türkiye'de 13 aşı çalışmasının yapıldığını biliyorsunuz. Bu aşılardan bir tanesi de Erciyes Üniversitesi ve Bakanlığımız tarafından desteklenen Aykut Özdarendeli Hocamızın aylardır üzerinde çalıştığı bir aşının dün hayvan çalışması başarıyla tamamlandı. Preklinik çalışması bu şekilde bitmiş oldu. İnsan çalışması safhasına gelmiş olduğunu müjdelemek istiyorum.'

FAHRETTİN KOCA MÜJDEYİ VERDİ!

19 transjenik hayvan üzerinde yapılan çalışmada, on hayvanın virüse maruz bırakıldığını belirten Bakan Koca, aynı zamanda dokuz hayvan için de kontrol grubu kurulduğunu, kontrol kolundaki dokuz hayvana aşı yapılmadığına vurgu yaptı.

Bakan Koca, 2 hafta sonra her 2 gruptan aşı yapılan on hayvanın virüse maruz bırakıldığı halde herhangi bir can kaybı olmadığını, akciğerlerinde de koronavirüsün belirlenmediğini dile getirdi. Kontrol ekibi olan aşı yapılmayan dokuz transjenik hayvanın dördünün hayatını kaybettiğini, beşinin akciğerlerinde virüs ile karşılaşıldığını belirten Bakan Koca, 'Geldiğimiz noktada çalışmaları devam eden 13 aşıdan bir tanesinin transjenik hayvan üzerinde yapılan challenge dediğimiz safhayı başarıyla tamamlayan ilk aşı olduğunu söylemek istiyorum.' diye konuştu.

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin üzerinde çalıştığı 2. aşının da preklinik faaliyetlerinin sona erdiğini ve hayvan faaliyetleri aşamasına 2. aşı olarak gelindiğinin bilgisini aktaran Bakan Koca, Koçak Farma'da 3. inaktif aşının da Bakanlık destekleriyle preklinik faaliyetlerinin sonlandığını ve insan testi aşamasına gelindiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı:

'Bildiğiniz gibi Ankara Üniversitesinde Hakan Hoca'nın adenovirüs çalışması söz konusu. Onunla ilgili de TÜSEB'e, Bakanlığımıza klinik çalışmalar için müracaat ettiler. O çalışmayı da destekleme kararı verdik. Beşinci aşı olarak Selçuk Üniversitesinde Osman Hoca'nın Mustafa Hoca ile geliştirdiği aşının da çalışmaları devam ediyor. O çalışmayı da erken dönemde yine sonuçları çıktığında başarıyla tamamlandığında desteklemiş olacağız. Özetle, üç tane aşının insan deneyi faz çalışmasına önümüzdeki bir hafta, 10 gün içerisinde geçmiş olacağız.'

'GELECEĞİMİZİ TEMİNAT ALTINA ALMIŞ OLURUZ'

Fahrettin Koca olduğu tesiste üretim aşamasında da herhangi bir problemin olmadığını ifade ederek, Adıyaman'da da bunun gibi bir tesis olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanı Koca'nın ardından şu ifadelere yer verdi:

'Tebrik ediyoruz, bütün arkadaşlarıma şahsım, milletim adına şükranlarımı özellikle ifade etmek istiyorum. Temennim odur ki hemen kısa zamanda bunları üretime sokar, bu üretimle beraber insana da aşıyı yapma sürecini başlatırız. Bundan böyle de hastalarımızın sayısını ciddi manada düşürür ve şifa kaynağı olacağına inandığımız bu aşılarla da geleceğimizi teminat altına almış oluruz.'

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A, AŞILARIN ENJEKTÖRE ÇEKİLMİŞ OLARAK GÖSTERİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, görüntülü konuşma esnasında, 3 aşının enjektöre çekilmiş halini gösteren Bakan Fahrettin Koca, aşıları pazartesi günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde sunacaklarını belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Birisi adenovirüs, Erciyes Üniversitesi Aykut Hoca'nın. Bir diğeri yine inaktif olan aşı. Bir diğeri de Koçak Farma, Bakanlığımız tarafından desteklenen bir diğer üçüncü inaktif aşı. Üç tane aşının enjektöre çekilmiş hali. Bu araştırma ürünü, üretim için de hazırlıklar tamamlandı. Önümüzdeki faz çalışmasından sonra erken dönemde üretimin de yapılacağını, yeterli olduğunu, bu anlamda bizim Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan (TİTCK) yeterlilik aldığını da söylemek istiyorum. Ayrıca Bakanlığımızın, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun verdiği ruhsatın uluslararası düzeyde de dünyada geçerli olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü uluslararası kurulda TİTCK üye olduğu için verilecek ruhsatın dünyada da geçerli olduğu son derece önemli bir nokta olacak.' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fahrettin Koca'nın açıklamalarını dinledikten sonra 'Hayırlı olsun inşallah.' dedi.

Fahrettin Koca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, su çiçeği, kuduz ile verem aşıları için de hayvan faaliyetlerinin sona erdiğini, bir iki hafta içerisinde insanda test etme faaliyetlerine başlayacaklarını, bu aşıları da bilhassa müjdelemek istediğini ifadelerine ekledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmenin bitiminde 'İnşallah hayırlısıyla bu neticeye kavuşuruz.' diye yanıt verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal