Bakan Çavuşoğlu: Yunanistan ve Mısır Arasındaki Anlaşma Bizim İçin Yok Hükmündedir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile Mısır arasındaki lafta kıta sahanlığı anlaşmasıyla alakalı olarak, 'Bu anlaşma Türkiye’nin ve Libya’nin haklarını ihlal etmektedir. Bizim için yok hükmündedir. Kendi haklarımızı korumaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

07.08.2020-10:11 - (Son Güncelleme: 07.08.2020-09:51) Bakan Çavuşoğlu: Yunanistan ve Mısır Arasındaki Anlaşma Bizim İçin Yok Hükmündedir

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Malta ile Libya'ya yaptığı resmi ziyaretlerin yanında Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan lafta deniz yetki alanları kısıtlandırma anlaşmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye, Malta ile Libya tarafından bugün düzenlenen ortak açıklamanın çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, bu açıklamayla Libya'da yasal hükümete sağlanan desteğin yanında İrini Operasyonu'nun tek taraflı olduğunun ve haksız bir şekilde çalıştığının altının çizildiğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Malta ve Türkiye arasındaki ikili münasebetlerin de oldukça iyi seviyede olduğunu ifade ederek, 'Ticaretimiz 1 milyar doların üzerine çıktı. Buradaki Türk firmaların yatırım miktarı 1,7 milyar dolar civarında' şeklinde konuştu.

Malta'da yer alan Türk şirketlerin oldukça önemli projeler üstlendiğine vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, Türk şirketlerin başta tünel olarak önemli projelere öneriler verdiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Malta ziyareti çerçevesinde, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ile Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile de bir araya geldiğini ifade ederek, görüşmede, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında imza atılan 18 Mart Mutabakatının da gündem olduğunu kaydetti.

'Bu (anlaşma) maalesef, AB yüzünden tam olarak uygulanmadı, AB sözünde durmadı.' ifadelerine yer veren Bakan Çavuşoğlu, yeni kapsamlı bir anlaşmanın nasıl olabileceği üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Borrell'e, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki münasebetleri normalleştirmek için ortaya koyduğu gayret sebebiyle teşekkür ederek, Borrell'in Doğu Akdeniz'deki tansiyonu düşürmek için de gayret gösterdiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan ve Mısır arasındaki lafta deniz yetki bölgeleri kısıtlandırma anlaşmasının, bilhassa Avrupa Birliği tarafında da büyük bir hayal kırıklığına yol açtığını söyledi.

Anlaşmanın metni ile haritayı daha görmediklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, ifadelerini şu sözlerle devam etti:

'Fakat verilen bu koordinatlardan kolayca görüyoruz ki bu anlaşma hem Türkiye Cumhuriyeti'nin hem de Libya'nın kıta sahanlığını ve haklarını ihlal ediyor. Dolayısıyla bizim daha önce Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiğimiz kıta sahanlığımızı ihlal eden bir anlaşma bizim için yok hükmündedir ve zaten bugüne kadar bu noktaya gelmemizin sebebi de Yunanistan'ın, Rum kesiminin, Mısır ve İsrail gibi ülkelerle Türkiye'yi yok sayarak anlaşmalar imzalamaya çalışması, adımlar atmasıdır.'

Bu lafta anlaşmanın yok hükmünde olduğunun altını çizen Mevlüt Çavuşoğlu, 'Bunun yok hükmünde olduğunu sahada da masada da göstermeye devam edeceğiz. Hem bunlara hem de tüm dünyaya.' şeklinde konuştu. 

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, kendi kıta sahanlığı içinde, kendi haklarını ile Kıbrıs çevresinin de Kıbrıs Türklerinin haklarını kararlı bir şekilde sahada ve masada korumayı sürdüreceğini ifade ederek, 'Bu tür anlaşmalar veya iş birlikleri bizi yolumuzdan alıkoyamaz ve kimse bizim haklarımızı da gasbedemez. Buna hiçbir zaman müsade etmedik, etmeyeceğiz' diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal