3 Mayıs Türkçülük Günü Nedir? Neden Kutlanır?

3 Mayıs Türkçülük günü resmi olarak 2 bin seneden fazla süredir tarih sahnesinde bir güç olan Türk milletinin günlerinden birisidir. 3 Mayıs Türkçülük günü neden kutlanır, 3 Mayıs Türkçülük gününün tarihi nedir?

02.05.2018-23:30 - (Son Güncelleme: 02.05.2018-23:27) 3 Mayıs Türkçülük Günü Nedir? Neden Kutlanır?

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?

3 Mayıs günün nereden geldiği merak edilen konular arasında bulunuyor. Nihal Atsız, Nejdet Sançar, Alparslan Türkeş ve Zeki Velidi Togan gibi dönemin ünlü yazar ve siyasi isimlerin yargılandığı Sabahattin Ali gibi isimlerin davacı olduğu bu gün her yıl kutlanır.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDİR?

Türk milleti köklü bir kültür birikimi ve geçmişi sayesinde kutlanması doğal olan bu gün Türkler için elzem bir bayram olma özelliğine sahiptir. Çünkü Türkler sadece resmi devlet olarak 2000 yıldır tarih sahnesinde bulunmaktadır. Cumhuriyetin kuruluş dönemini takip eden senelerde Türkçülük ideolojisinin anti Türkçülerin ve onların dış destekçilerinin geniş çaplı çatışmalarına sebep olmuştur. Yaşanan çatışmaların sonrasında bir dizi siyasi olaylar, yargılamalar meydana olmuştur.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜNÜN TARİHİ GEÇMİŞİ! İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944 tarihinde başlayan ve 29 Mart 1945 tarihine kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin ismidir. Türkçülük-Turancılık davasının sebeplerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız -Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasının ardından yaşanan “Ankara Nümayışı”nı anmak gayesi ile, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkum tarafından kutlanmıştır.

 Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal