Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Ramazan ayında birçok kişinin aklını karıştıran soruların gün yüze çıktığı bu günlerde göz damlasının orucu bozup bozmadığı en çok merak edilenler arasında. İşte kafaları karıştıran "Göz damlası orucu bozar mı?" sorusunun yanıtı…

20.04.2021-15:23 - (Son Güncelleme: 20.04.2021-15:55) Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte insanların en çok merak ettiği şeylerden biri de orucu bozan unsurlar. Orucu ne bozar ne bozmaz insanların hassasiyetle takip ettiği bir konudur. Birçok sorunun cevabı kafaların karışmasına neden olabilir. 

Ramazan ayı ile birlikte, sağlık ve oruç ile ilgili pek çok soru kafaları karıştırır. Oruç tutanların aklındaki sorulardan bir tanesi de göz sağlıklarını korumak için alacakları tedbirlerin oruçlarını bozup bozmayacağıdır. Özellikle Ramazan ayında, göz sağlığının bu sebeple ihmal edilmemesi gerektiğini ve kullanılan göz damlalarının orucu etkilemediğini belirten Dünyagöz Ataköy’den Prof. Dr. Hüsnü Güzel “Oruç tutan hastalar, gönül rahatlığıyla hekimleri tarafından tavsiye edilen göz damlalarını kullanabilirler. Diyanet İşleri Bakanlığı da geçtiğimiz dönemlerde bu konuda bir fetva yayınlayarak kafalarda oluşan soru işaretlerine son vermişti” ifadelerinin altını çizdi.

Ramazan ayında, göz sağlığı tedavileri devam eden veya gözlerindeki problemler oluşan hastaların, hiçbir sebep ile doktorlar tarafından önerilen müdahaleleri aksatmamaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Güzel, “Ramazan aylarında, özellikle göz damlalarının oruç konusunda bir problem yaratıp yaratmadığıyla ilgili sorular tarafımıza ulaşıyor. Bu noktada geçtiğimiz dönemlerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan ve göz damlası kullanmanın orucu bozmayacağını belirten fetva konusunda bilinç oluşması önem taşıyor. Çünkü her hastalık gibi, göz hastalıklarının tedavilerinde de süreklilik çok önemli. Vücudumuzda kendini yenileyemeyen organlardan olan göz, ekstra özen istiyor. Bu nedenle gerek teşhis gerek tedavinin doğru yapılması ve devam ettirilmesi gerekiyor. Ramazan aylarında da tedavilere engel teşkil edecek bir durum bulunmuyor” diyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, göze damlatılan ilaç miktarının çok az olduğunu ve bunun bir kısmının da gözün kırpılmasıyla dışarıya atıldığının vurgulandığı fetvada ise “Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz” denilmişti.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal