Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun kanaması orucu bozar mı? sorusu Ramazan ayının gelmesiyle birlikte merak edilen sorulardan biri haline geldi. İşte çok merak edilen o sorunun cevabı.

13.04.2021-12:42 - (Son Güncelleme: 13.04.2021-12:42) Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Ramazanın gelmesiyle birlikte Müslümanlar orucu bozan ve bozmayan durumları merak etmeye başladı. Merak edilen sorulardan biri de 'burun kanaması orucu bozar mı?' sorusuydu.  

BURUN KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken burun kanaması meydana gelmesi her Müslümanın başına gelebilecek durumlardan sadece bir tanesidir. Burun kanaması, dış etkenlerden kaynaklanan bir darbe, damar çatlaması ya da beyindeki bir tepkime nedeniyle oluşabilir. Öte yandan, sinüzit hastalığı da burun kanaması nedenlerinden biridir. Sıcak havaların gelmesiyle birlikte de sıklıkla burun kanaması yaşanabilmektedir. Özellikle Ramazan aylarında, oruç tutan kişilerin güneşli bir havada yürümesi Burun kanaması vakalarının sıklıkla yaşamasına neden olmaktadır.

BURUN KANAMA ORUCU BOZAR MI? DİYANET

Burun kanamasının orucu bozup bozmayacağı yaşanılan sağlık sorununun türüne ve şekline bağlıdır. Eğer kanama esnasında kan kasten yutulduysa oruç bozulur. Ancak tıpkı yemeklerde de olduğu gibi oruçlu olduğunu bilmeyerek, unutarak ya da farkında olmadan kan yutuluyorsa bu durumda oruç bozulmaz.

Tekrar söyleyelim; bilmeyerek kanın yutulmasını takiben kan mideye ulaşırsa oruç bozulmaz. Ancak kan bilerek yutulursa ve bilerek yutulan kan mideye ulaşırsa bu durumda oruç bozulur. Bu gibi durumlarda Diyanet'in açıklamasına göre oruçlu olduğunun farkında olarak orucunu bozan kişi, 61 gün oruç tutmakla mükelleftir. 

ORUÇLUYKEN BURUN KANAMASI

Oruç tutan kişinin oruçluyken burnu kanıyorsa, akan kanı bir pamuk ile engellemelidir. Buruna pamuk tıkamanın ve kanı engellemenin dinen bir sakıncası bulunmamaktadır. Ancak akan kanı suyla temizlemenin birtakım riskleri bulunmaktadır. Su yanlışlıkla boğa kaçabilir ve bu durumda kişinin orucunu bozabilir. Öte yandan, burun kanamasının ardından ilaç almak durumunda olan kişilerin oruçları da bozulmaktadır. Eğer hastalık nedeniyle zorunlu olarak oruç bozulursa kişinin 61 gün oruç tutmasına gerek bulunmamaktadır Bu durumda sağlığına kavuşunca kaza orucu tutması yeterlidir. 

Eğer kanamanın ardından bayılma yaşanırsa oruç yine bozulmaz. Burun kanamasında kanın az ya da çok gelmesi önemli değildir. Zira iki durumda da oruç bozulmaz. Burun kanaması nedeniyle meydana gelen bayılmalarda da oruç bozulmaz.

Diyanet'e göre sadece Müslümanların, reşit olanların, sağlıklı olanların oruç tutması gerekmektedir. Yolculukta olanların, savaşta olanların ya da oruç tutamayacak kadar yaşlı ve hasta olanların oruç tutmasına gerek yoktur. Onlar için farz değildir. Bu kişilerin fıtır sadakası vermesi gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal