Erzincan'da 80 yıl Önce 33 Bin Kişinin Öldüğü Depremin Etkisi Sürüyor

Erzincan'da 80 yıl önce yaklaşık 33 bin insanın hayatını kaybettiği, 100 bin kişinin yaralandığı 7,9 şiddetindeki depremin etkisi hala devam ediyor.

27.12.2019-12:38 - (Son Güncelleme: 27.12.2019-11:48) Erzincan'da 80 yıl Önce 33 Bin Kişinin Öldüğü Depremin Etkisi Sürüyor

Erzincan'da 80 yıl önce yaklaşık 33 bin insanın hayatını kaybettiği, 100 bin kişinin yaralandığı 7,9 şiddetindeki depremin etkisi hala devam ediyor.

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, şehirde 27 Aralık 1939'da meydana gelen depremde yaşamını yitirenlerin gömüldüğü Piri Sami Hazretleri Türbe ve Mezarlığı'ndaki 1939 Erzincan Deprem Şehitliği Anıtı'nda depreme yönelik souları cevapladı.

Depremde binlerce kişinin öldüğünü ve yaralandığını dile getiren Aksun, deprem sırasında 15 yaşında olan halasının, yıkılan duvarın altında kalarak yaralandığını ve enkazdan dedesi tarafından çıkarıldığını aktardı. Aksun, enkazdan çıkartılan halasının yeni kesilen bir hayvanın derisine sarıldığını ve 40 gün sonra iyileştiğini ifade ederek, 80 yıl önceki yapılar depreme dayanıksız olduğu için çok kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Bu büyük deprem sonrası birçok önlem alınmasına rağmen yeterli olmaması yüzünden 13 Mart 1992'de kentte yaşanan bir başka depremde de 670 kişinin öldüğünü ifade eden Aksun, "Bu deprem sonrası daha etkili ve kalıcı önlemler almaya başladık. Şu an belediye olarak deprem yönetmeliğini ihlal etme konusunda hiç kimseye şans tanımıyoruz. Teknik elemanlarımız yapılarda mutlaka en ince ayrıntısına kadar dikkat ediyor, takibimiz sürekli devam ediyor." dedi.

Aksun, deprem yönetmeliğine uymayanlar hakkında gerekenin yapıldığını belirterek "Depreme dayanıklı yerler yapmadığımız zaman aslında depremdeki cinayetlere hazırlık yapmış oluyoruz. Onun için Erzincan Belediye Başkanı olarak tavsiyem bugün belki maddi kayıplarımız olabilir ama yarın can kaybımız olmaması için mutlaka yönetmeliklere dikkat edilmesi gerekiyor." dedi.

DEPREM SONRASI 6 AY ÇADIRDA YAŞAM DEVAM ETTİ
Deprem döneminde evlere giremedikleri için ekmek pişirmekte güçlük çektiklerini, deprem sonrası da birçok kişinin başka şehirlere gittiğini söyleyen Aksu, "Depremden yaklaşık 6 ay sonra evlerimize gidip yıkılan bölümleri yaptırabildik. O süreçte bahçelerde çadırda durduk. Şimdiki gibi çadırı hükümet vermiyor herkes kendi imkanlarıyla evlerindeki bezlerden yaptığı çadırlarda duruyordu." dedi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal