Ekonomi Q Sınıfı

İktisat politikası üzerinden değerlendirilmekte olan ekonomi Q sınıfı, özellikle maliye alanındaki üretim aynı zamanda miktarı temsil eden Q temsil etmektedir.

25.07.2020-17:23 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-17:10) Ekonomi Q Sınıfı

Makro ve mikro iktisat alanında Q gelir gider, açık ekonomi ve milli gelir alanlarını kapsayacak fiyatlandırma ve benzeri durumları da içinde barındıracak ekonomik bir açılım alanı ve ilkesi olarak da kabul edilir.

Ekonomi Q Sınıfı Nedir?

Firma, şirket, sermaye ve devlet arasındaki arz talep aynı zamanda alım ve satım işlemlerinin bütün incelemeleri iktisadi bölümler üzerinden yapılmaktadır. Paranın otoritesi aynı zamanda belirli kurum ve kuruluşların yatırım amaçlı kullandıkları döviz kurları üzerinden de ekonomide denge hesaplamaları yapılmaktadır. Ekonomi Q sınıfı üretim ve miktarı temsil ederek, firmaların eksenindeki üretim politikalarını da içine almaktadır. Para politikaları ve maliye politikaları arasında, arz ve talep ilişkisinin yerleşik düzende olan harcamalar ve yurt dışına dönük harcamalar olarak hesaplanması da bu dal üzerinden analiz edilmektedir. Ekonomide kullanılmakta olan terimlere göre Q harfi üretim ve miktar alanını temsil etmektedir.

İktisadi Termonoloji

İktisadi termonoloji alanında hesaplamalar harfler ve semboller üzerinden kullanılmaktadır. Bu alanda devletin maliye politikası üzerinden analizler yapılırken, kısaltmalar kullanılmakta, alım satım, maliye ve gelir üzerinden değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu politikaları analiz edilmesi, iktisadi araştırmaları yapılması ekonomi Q sınıfı üzerinden değerlendirilerek, üretim ve miktar analizine dönük çalışmaları kapsamaktadır.

İktisadi termonolojide Quantitative Quota anlamı miktar kotası olarak geçmektedir. Bu alanda kullanılan birçok terime göre Quantity Demanded, telep edilen miktar, Quantity supplied arz edilen miktar ve tek başına Quantity miktar anlamlarını taşımaktadır. Bu bilgiler üzerinden Q harfi genel olarak miktar tanımı üzerinden değerlendirilerek, kullanılan alana göre oran çıkartılmasını sağlayacak şekilde uygulanır.

Quantity ( Miktar)

Miktar iktisat alanında oldukça önemli bir hesap niteliği taşımaktadır. Gelir gider ve alım satım alanında miktarın ekonomideki payın hesaplanmasında büyük bir rolü bulunmaktadır. Bununla birlikte miktar kotası, kotasyon ve talep edilen miktar ile arz edilen miktar üzerinde de analizler yapılarak, iktisadi termonolojide kullanılan terimler hesaplama ve analiz alanına yansıtılmaktadır. Ekonomi Q sınıfı genel olarak miktar, para ve kota alanlarını kapsamakta bununla birlikte, ekonomi üzerinden arz ve talep ilişkisine dönük çalışmaların nasıl ilerleyeceği üzerine hesaplamalarda da rol oynamaktadır.

Quantity Theory Of Money ( Paranın miktar teorisi)

İktisat alanında kullanılmakta olan terimler, devlet geliri, milli gelir ve kamu mülkiyet alanları üzerinden satın alma gücü ve benzeri alanları kapsamaktadır. Paranın miktar teorisi üzerinde yapılmakta olan analizler, vergi gelir tablosu, alım satım gücü, dış ticaret ve milli gelir bütçesi üzerine de yoğunlaşılmaktadır. Ekonomi Q kullanımının bulunduğu uçak firmalarında bile iktisat termonolojisinde yer alan Q kavramının kullanılması da buna dayanmaktadır.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal