SGK’ya Yatırılan Primler Nasıl Geri Alınır?

Her çalışan işçinin en büyük hayallerinden biri de kuşkusuz emekli olabilmektir. Bunun gerçekleşmesi için de bazı koşullar gerekiyor. Bu koşulları tamamlayamayan işçiler için toplu para imkanı mevcut… Pek çok işçi son dönemde SGK'ya yatırılan primler nasıl geri alınır? Sorusuna yanıt arıyor. Konuyla ilgili tüm

28.05.2018-14:00 - (Son Güncelleme: 28.05.2018-13:56) SGK’ya Yatırılan Primler Nasıl Geri Alınır?

Emekli olmak adına yaş şartını tamamlamış olmasına karşın, sigortalılık süresini ya da prim ödeme gün sayısını dolduramamış işçi, istediği takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödediği primleri geri alabilme hakkına sahip. Konuya ilişkin detayları Yeni Asır yazarı Faruk Erdem köşesinden paylaştı. İşte Erdem’in yazısı:

“SGK’ya ödenen primleri geri alma konusuna dair çok sayıda soru alıyorum.

Okurlarımızdan Cemil Merttürk'ün sorusu da şu şekilde "Ben emekli maaşı almak istemiyorum diyerek, primim dolunca veya primim dolmadan SSK'dan ayrılarak bugüne dek ödemiş olduğum prim hak edişlerimi alabilir miyim?"

“TOPLU PARA ALMANIZ MÜMKÜN”

Toplu para alma şansınız belli şartlarda mümkün. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmanız gerekiyor.

SGK'ya başvuran kişiye o güne dek ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri (sağlık hariç) geri veriliyor. Toplu parayı alabilmek adına; sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak veya kendi işini yapıyor olmamak, yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş koşulunu tamamlamanız gerekmekte…

SGK'ya başvuran bir kişiye o zamana dek ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri (sağlık hariç) iade ediliyor.

Yani emekli olacak şartlara ulaşmamış olma koşulu isteniyor. Prim iadesi, ödenmiş primler yazılı istek tarihine dek geçen dönem için belli bir katsayı ile güncellenerek ödeme yapılıyor. Eski SSK'lılar (4A) için 2008 yılından önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008 yılından sonra ise sadece işçi primleri geri ödenmekte... Bağ-Kur'luların tüm primleri iade ediliyor.”

Yukarıdaki şartlar doğrultusunda siz de başvuru yaparak yatırdığınız primleri geri alabilirsiniz.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal