Muhtasar Beyanname

Muhtasar beyanname nedir? Muhtasar beyanname ne zaman ödenir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

16.05.2018-17:00 - (Son Güncelleme: 16.05.2018-16:49) Muhtasar Beyanname

Muhtasar beyanname gelir vegisi türlerinden biridir. Muhtasar beyanname, işverenler yada vergi tevkifatı gerçekleştren diğer kişiler tarafından kesilen vergilerin matrahları ile beraber, toplu olarak vergi dairesine bildirilmesine özeldir.

Muhtasar beyannamede stopaj tipi vergilendirme yapılır. Stopaj tipinde vergi esas borçludan değil, vergi sorumlusundan istenir. Bu çeşit vergiler kaynakta alınan vergilerdir. Bu şekilde gelir daha sahibinin eline ulaşmadan önce vergilendirilmiş olur.

Gelir vergisi, vergi ödeyenlerin beyanlarına göre tespit edilir ve önceden belirlenmiş zamanlarda alınır. Muhtasar beyanname bağlı olan vergi dairesine verilerek bildirilmiş olur. Muhtasar beyanname aylık olarak yada üç aylık olarak yapılarak bildirim yapılabilir. Üç aylık dönemler biçiminde beyanname verebilmek için bazı hususlar sağlanmalıdır. Bunlar;

10 yada daha az sayıda personel sayısına sahip işletmeler
Zirai kazanç elde etmek
Vergi dairesine daha önceden üç aylık bildirim yapılacağı hususunda bilgi aktarmak

Bu hususlar sağlandığında beyanname her ay yerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının 23. günü verebilir.

Muhtasar Beyanname ne zaman verilir?

Ocak, Şubat, Mart dönemi için 23 Nisan,
Nisan,Mayıs, Haziran dönemi için 23 Temmuz,
Temmuz, Ağustos, Eylül dönemi için 23 Ekim
Ekim Kasım, Aralık dönemi için 23 Ocak tarihine dek beyan edilebilir.

Gelir Vergi Kanununun 94. maddesi kapsamında vergi bildirimi yapmaya mecbur olanlar, bir aylık dönem arasında yaptıkları ödemeler, tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri sonraki ayın 23. gününe dek bildirmek zorundadır. Muhtasar beyannameler bağlı bulunan vergi dairesine elden verilebilir yada posta ile yollanabilir. E-Beyanname uygulamasından faydalanabilenler dijital mecrada, beyannamenin hukuki olarak teslim etme zamanının bittiği iş günü saat 24:00’ a kadar yollayabilir.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal