Kıdem Tazminatı 2020

Bir kişinin kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmesi için belli bir yerde 1 yıl boyunca aralıksız olarak çalışması gerekmektedir. Eğer belli bir süre örneğin 6 ay çalışıp ardından işten çıkıp sonra tekrar girip 6 ay çalışan kişiler kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz.

30.03.2020-18:57 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-18:58) Kıdem Tazminatı 2020

Fakat mevsimlik işlerde durum farklıdır. İş Kanununa göre mevsimlik işçilerin 1 yıl çalışma süresi olduğu anda aralıklı da olsa kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı içinin işyerinde çalıştığı süreye göre hesaplanmaktadır. Her çalışan için ayrıl brüt ücret olarak belli bir bedel ödenir. Bu bedel işçinin eline geçen ücretten daha yüksektir. Bunun sebebi vergiler ve işçinin sigorta giderleridir. İşçinin kıdemi 1 yıl olduğunda bu bedellerin toplamı kadar tazminatı birikmiş olur. Ama işveren o biriken paradan ayrı olarak bir parayı vererek işçinin tazminatını öder. Kıdem tazminatı yaklaşık olarak her 1 yıllık kıdem için işçinin son ay aldığı maaş bedeli olarak hesaplanmaktadır.

AGİ Ne Demektir?

AGİ, asgari geçim indirimi demektir ve bu indirim devlet tarafından size verilir. Devletin belirlediği asgari ücretlerde asgari geçim indirimi içerisindedir. Asgari geçim indirimi evli, bekar ve çocuklu kişilere göre farklılıklar göstermektedir.

Kimler Kıdem Tazminatı Alabilir?

Kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle belli bir kıdeminiz olması ve işverenin sizi haksız yere işten çıkarması gerekmektedir. Sadece işveren değil siz de sözleşmeyi fesih edebilirsiniz. Fakat bunun için geçerli haklı sebeplerinizin olması gerekir. İşverenin size kötü davranması, maaşları banka yoluyla değil de elden vermesi, fazla ücretleri vermemesi, resmi tatil ücretlerinin maaşlardan kesilmesi gibi haklı sebepleriniz olması gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal