İşçi Hakları Nelerdir?

Bir iş sözleşmesine bağlı olarak ücret karşılığı çalışan kişilere işçi denilir. Bu tanıma göre masa başında çalışsa da beden gücü ile çalışsa da çalışan işçi olarak değerlendirilir. Bu nedenle kanunla belirlenen hak ve sorumlulukları bulunur.

30.03.2020-18:52 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-18:52) İşçi Hakları Nelerdir?

Buna bağlı olarak işçi hakları kapsamı kanunlar ile çevrelenen standartlarda belirlenmiştir.

En Temel İşçi Hakları

Yapılan tanımlama gereğince işçi belirli bir ücret karşılığında çalışmaktadır. Buna maaş denir. Maaş işçinin en temel hakkıdır. Maaşın tam olarak ve zamanında verilmesi gereklidir. Bu süreçte herhangi bir aksama olursa işçi işverene dava açabilir. Bunun yanında sosyal sigorta en önemli hakları arasında yer alır. Sosyal sigorta işçinin hem sağlık imkânlarından faydalanabilmesi, hem de emeklilik hakları açısından çok önemlidir. Bu haklar işçinin kendisi dışında bakmakla yükümlü olduğu kişileri de kapsar. Yasalar gereği işçi çalışmaya başladığı gün itibari ile sigortasının işveren tarafından yaptırılması gereklidir. Ülkemizde işçi hakları konusunda çeşitli ihlaller olabiliyor. Ücret olarak çok daha fazla ödeme alan işçilerin sigorta alanında asgari ücret üzerinden ödemeler yapılıyor. Bu durum işçi açısından emeklilik dönemleri adına çok büyük kayıptır.

İşçi Tazminat Hakları

Bu alanda işçi hakları nelerdir denildiğinde en çok sorun yaşanan kısımlardan biri kıdem tazminatıdır. Önemsiz sebeplerden ya da keyfi uygulamalardan dolayı yaşanması muhtemel işten çıkarmaların önüne geçebilmesi ve işverenin işçiye işten çıkarma öncesinde haber vermesi için getirilen bir sorumluluktur. Bu sorumluluğa uymayan işveren karşı tarafı zarara uğratmış olur. Bu nedenle işçi için ihbar tazminatı hakkı doğar. İşçi işten çıkarma öncesinde iş arama için hakkı bulunur ve bu durumda herhangi ücret kesintisi yapılmaz.

Fazla Mesai, Yıllık Ücretli İzin, Hafta Tatili ve Ara Dinlenmeleri

Normal çalışma süresini aşan işçiye fazla mesai ücreti verilmelidir. İşçinin işçi hakları nelerdir başlığı altında en temel haklarından biri olan fazla mesai ücretinin belirlenmesinde işçinin ücreti baz alınır. Normal çalışma ücretinin iki katı ücret verilir. Dinlenmek için işçilere kanunla belirtildiği sürelerde yıllık ücretli izin verilir. Bunun yanında işçilerin hafta da en az bir gün ücretli olarak izin hakkı bulunur. Gün içerisinde dinlenmesi için ara dinlenmeleri de sağlanmalı ve günlük çalışma saatlerine göre belirlenmelidir. Bunların yanında maddi ve manevi zararların tanzimi, işe iade hakkı gibi hakları da bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal