Gıdada Gramaj Hilesi

Firmalar, Gramajı Azaltıp, Fiyatı Yükseltiyor! Bu durumda bir fotoğraf çekmeniz yeterli kabul ediliyor.

26.09.2020-12:30 - (Son Güncelleme: 26.09.2020-11:45) Gıdada Gramaj Hilesi

Şirketlerin yeni bir hilesi ortaya çıktı. Ürünlerin gramajını azaltıp, fiyatını yükseltiyorlar. Böyle bir durumda, bir fotoğraf çekmeniz yeterli!

Türkiye’de kamuoyu, ilk kez diş macunlarının büyük kutuların içinde, 50 grama kadar küçüldüğünü gördü. Bununla birlikte, bu algı yönetimi şimdilerde sık sık gıda ürünlerinde kullanılıyor.

Haber365, Ekonomi Servisi’ne konuşan TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, fiyatın aynı bırakılarak, gramajın düşürülmesinin, suç olmadığını ama ahlaki de olmadığını, belirtiyor.

Koçal, etiket yönetmeliğine göre, fiyatın ve gramajın, tüketici tarafından net bir biçimde görülmesi şartının altını çiziyor.

‘GRAMAJ GÖRÜNMÜYORSA SUÇTUR’

Koçal, bazı firmaların günümüzde, fiyatı aynı bırakarak, gramajı düşürdüğüne işaret ederek, ‘Burada, eğer, gramaj ve fiyat görünüyorsa suç değil, algı yönetimidir. Ama gramaj ya da fiyat görünmüyorsa bu suçtur’ bilgisini verdi.

Etiket yönetmeliğine göre, aldatılan müşterinin, bir fotoğraf çekmesi, ürünün ambalajını saklayıp, alışveriş fişini de ibra etmesi yeterli görülüyor.

GRAMAJ DA FİYAT DA GÖRÜNÜYORSA ALGI YÖNETİMİDİR 

Koçal, 500 gramlık ve 10 liraya satılan, bir ürünün 490 grama ve yine aynı fiyattan 10 liradan satıldığına işaret ederek, genellikle düşen bu gramajın tüketicinin dikkatinden kaçtığını kaydetti.

BİLİNÇLİ ALIŞ-VERİŞ NASIL YAPILMALI?

TÜKODER Başkanı Koçal, tüketicinin, alışveriş öncesi ürün fiyatlarını araştırmasını öneriyor. Alışveriş sırasında ise gramajı düşürülen ürüne dikkat etmesi gerekiyor. Ve alınan ürünün, gramajı düşük ve bu durum görünmüyor ise şikayetin ilgili belediyeye, ticaret il müdürlüğü ya da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na yapılabileceğini ifade etti.

BELGE VE AMBALAJI ATMAMAK GEREK

Ürünün kasa, fiyatı ile raf fiyatı, arasında farklılıklara karşı da dikkatil olması gerekiyor. TÜKODER Başkanı, bu durumda, tüketicinin, ödediği rakamla raf fiyatını mutlaka kontrol etmesi gerektiğini dile getiriyor.  

Satıcının bu gibi durumlarda, ‘Raftaki eski fiyatı unutmuşuz’ bahanesine sarıldığını kaydeden, Koçal, ‘Geçerli olan raftaki fiyattır. Yine burada raftaki fiyatın fotoğrafını çekmeniz yeterli’ şeklinde konuştu.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal