Avrupa’da Likit Krizi

Pandemi ile ekonomisi felç olan Avrupa, 1,3 trilyon Euro’dan sonra bu kez de, Avrupa Merkez Bankası’ndan 174 milyar Euro borç aldı.

24.09.2020-16:26 - (Son Güncelleme: 24.09.2020-16:29) Avrupa’da Likit Krizi

 

Euro bölgesi bankaları, haziranda aldıkları 1 trilyon 300 milyar Euro'luk borçtan sonra, Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB/ECB) 174,5 milyar Euro daha borçlandı.

Avrupa ülkelerindeki bankalar, Kovid-19 pandemisiyle birlikte, yaşanan ekonomik krizin, bu dönemde piyasaları felç etmemek adına, kredi arayışına girdi.

‘ÖZEL KRİZ PROGRAMI KREDİSİ’

Piyasalara kredi verebilmek için, Avrupa bankalarının imdadına, Avrupa Merkez Bankası (ECB) gitti. ECB, verdiği krediye de, özel kriz programı kredisi adını verdi.  Ve Avrupa bankaları, ECB’den 174 milyar Euro borçlandı.

Hatta bazı özel durumlarda, Frankfurt Merkez Bankası negatif oranda bir faiz uyguladı, bu da bankaların bu krediyi aldığı anlamına geliyor.

HAZİRAN’DA DA 1 TRİLYON 300 MİLYAR BORÇLANILMIŞTI

AMB'nin bu ikinci dilimde verdiği miktar, bununla birlikte, Haziran ayındaki ilk dalgada, 1 trilyon 300 milyar Euro kredi verdiği düşünüldüğünde, alınan 174 milyar Euro’luk ikinci borç çok daha düşük seviyede kaldı.

Avrupa bankalarının, AMB’den aldığı toplam, 1 trilyon 474,5 milyar Euro krediyi, piyasaları canlandırmak üzere, reel ekonomiye enjekte etmesi bekleniyor.

LİKİT KRİZİ

Avrupa Merkez Bankası'nın, sessizce, iki ayrı operasyonla Avrupa bankalarına, toplamda 1 trilyon 474,5 milyar Euro borçlanması, Euro bölgesinde yaşanan likit krizinin boyutunu gözler önüne serdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal