Aile Hekimliği Maaşı

Ülkemizde 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlayan aile hekimliği hem koruyucu hem tedavi edici bir sağlık hizmetidir. Her bir hekime belli bir nüfus atama yapılarak o hekimin kendine kayıtlı nüfusa hizmet vermesi amaçlanmıştır.

17.03.2020-23:30 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-23:29) Aile Hekimliği Maaşı

Aile Hekimliği Nasıl Çalışır?

Öncelikle her vatandaşa bir aile hekimi atanmıştır. Atama daha sonra isteğe bağlı kılınmıştır. Bağlı olduğunuz aile hekimliğinde 1. basamak koruyucu ve tedavi edici hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Muayene, bağışıklama, enjeksiyon gibi işlemleri ücretsiz alabilirsiniz.

Aile Hekimliğinin Amacı Nedir?

Aile hekimliği 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerinin yükünü azaltmak ve hastaların koruyucu hizmetlere kolay ulaşmasını sağlamak için uygulanan bir sistemdir. Bir aile hekimine en fazla 4 bin hasta atanabilir. Aile hekimi kendine bağlı olan bu nüfusa hizmet vermek zorundadır. Gebelerin izlemleri, bebek ve çocukların bağışıklama programlarından sorumludur. Kişi daha sonra isterse aile hekimi değiştirebilir. Aile hekimi değiştirme e devletten veya doğrudan doktora verilen dilekçe ile olmaktadır.

Aile Hekimliği Maaşı Nasıldır?

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının maaşları bağlı bulundukları hasta popülasyonuna göre değişir. Bir aile hekiminin ne kadar çok yaşlı hastası varsa maaşa eklenen katsayı o kadar çok olur. Gebe, bebek, çocuk ve yaşlı hasta katsayısı normal genç nüfustan fazladır. En fazla 4 bin nüfusa kadar hasta sayısı baz alınarak ödeme yapılır. Ayrıca gezici hizmeti olan aile hekimleri merkezde bulunan aile hekimlerine göre daha fazla maaş ödemesi almaktadır. Gezici hizmet genellikle kendisine bağlı olan köy nüfusu demektir. Ayrıca bölge farkı da maaşa etken bir faktördür. 1. bölge yani maaşı ile 6. bölge maaşı arasında en az bin tl fark olmaktadır. Bu katsayı aile sağlığı çalışanları için de geçerlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal