Dünya Sağlık Örgütü’nde sevindirici haber: Dünya tütün kullanımında düşüş yaşıyor!

Birleşmiş Milletler’e bağlı olan ve toplum sağlığı hakkında uluslararası çalışmalar yürüten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tütün kullanımında azalma yaşandığına dair bir rapor yayımladı. Rapordaki sonucun sevindirici olduğu ifade edilse de rehavete kapılmaması gerektiği yönünde de çağrıda bulundu.

17.01.2024-11:49 - (Son Güncelleme: 17.01.2024-18:15)

Dünya genelinde tütün kullanımında artış yaşandığı yönünde şeklinde bir düşünce kabul görse de DSÖ bu düşüncenin tam tersi yönünde olduğu ifade edilerek, tütün kullanımının azaldığını gösteren bir rapor yayımladı. Ancak rapor ne kadar sağlıklı toplum açısından, olumlu bir sonuç çıkarsa da insanların rehavete kapılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

2022 yılından beri düşüş yaşanıyor!

Raporun aktardığı bilgiye göre, dünya genelinde 1,25 milyar yetişkin tütün kullandığını, 2022 yılından itibaren tütün kullanımında düşüş yaşandığı belirtilen raporda,"Dünya genelinde yaklaşık 5 yetişkinden 1'i tütün kullanırken, 2000'de bu oran 3 yetişkinden 1'iydi’’ şeklinde bilgiye yer verildi.

DSÖ açıkladı sigara kullanımı azaldı

Hollanda ve Brezilya tütün kullanımında doğru kararlar aldı!

150 ülkenin tütün kullanımına baş etme yolları için uyguladığı başarılı stratejiler, kullanıcıların sayısında azalma görüldüğü belirtilen raporda, Hollanda ve Brezilya’nın bu stratejilerde en başarılı ülkeler olduğu kaydedildi.  Ülkenin verilerine bakıldığı zaman, Brezilya kullanıcı sayısında, 2010'dan bu yana yüzden 35'lik bir azalma yaşandığı görülürken, Hollanda'da ise yüzde 30 civarında olduğu belirlendi.

Dünyada tütün kullanan en fazla kadın Avrupa’da bulunuyor!

Dünya genelinde değerlendirmelerine yer veren raporda; Güneydoğu Asya Bölgesi'nin yüzde 26,5 ile en yüksek tütün kullanan nüfus yüzdesine sahip olduğu ifade edilirken, Avrupa'da bu oranın yüzde 25,3’ e indiği görüldü. 2030 yılında Avrupa’nın yüzde 23'ün biraz üzerine çıkarak, dünyada en fazla tütün kullanan bölge olacağı yönünde tahminlere de yer verildi. Avrupa'da kadınlar arasında tütün kullanımı tüm dünyada tütün kullananlara kıyasla iki katı olduğu ifade edilen raporda kadın kullanıcısı olarak diğer bölgelere nazaran çok yavaş bir düşüş yaşandığı kaydedildi. 

DSÖ açıkladı sigara kullanımı azaldı

Tütün endüstrisi öldürse de kazanç elde ediyor!

Dünya genelinde tütün kullanımında; Kongo, Mısır, Endonezya, Ürdün, Umman ve Moldova'da ise azalma değil, artış yaşandığı belirtildi. DSÖ'nün tüm dünya ülkelerine "tütün kontrolü politikalarını uygulamaya devam etme ve tütün endüstrisinin müdahalesine karşı mücadele etmeye devam etme" davetini bir kez daha duyurdu. Sağlık Geliştirme Direktörü Ruediger Krech rapor hakkında şu yorumlara yer verdi: "Son yıllarda tütün kullanımının kontrolünde büyük ilerlemeler kaydedildi ancak rehavete kapılacak zaman yok. Tütün endüstrisi insanların hayatının kaybetmesine neden olsa da  halen bir kazanç elde etmesi oldukça şaşırtıcı. Tütün endüstrisinin, bir ülkenin tütünle mücadeleyi kazandığını düşündüğü anda sağlık politikalarını manipüle etme ve ölümcül ürünlerini satma fırsatını yakaladığını görüyoruz." 

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal